De første får af zwartbles-racen kom til Danmark i 1980’erne. I dag er der tre-fire avlsbesætninger og omkring 45 hobbybesætninger med tilsammen cirka 500 dyr her i landet.
Af Erik Kjærgaard Christensen
Tager man på Roskilde Dyrskue i år, og interesserer man sig for får, vil man blandt andet kunne se en lille gruppe moderfår af den smukke zwartbles-race fra Nejlinge Zwartbles Farm ved Helsinge i Nordsjælland.
Udstilleren er Lene Baunbæk, som på sidste års dyrskue i Roskilde vandt titlen skuets bedste får med moderfåret Nejlinge Genia 262.
Lene Baunbæk har holdt får i en årrække – indtil 2012 danske såne-får. På det tidspunkt skiftede hun over til zwartbles-racen. I dag er grundstammen i hendes besætning 36 moderfår af denne race.
Oprindeligt hedefår
- Zwartbles-fåret er sort med hvide blisser, hvide »sokker« og hvide halespidser. Racen stammer fra Holland. Her blev disse får frem til 1950’erne anvendt som hedefår, som avlerne vandrede med og afsatte på lokale markeder, fortæller den nordsjællandske fåreavler.
Hun tilføjer, at zwartbles-fåret var ved at uddø i 1970’erne, hvor den hollandske bestand var helt nede på omkring 500 dyr. Racen blev reddet fra at uddø ved import af dyr fra blandt andet Storbritannien.
Samtidig krydsede man ind med det hollandske texel-kødfår og østfrisiske malkefår for at opnå krydsningsfrodighed og dermed nogle stærkere får. Det har givet zwartbles-fåret dets nuværende udseende.
500 dyr i Danmark
- De allerførste zwartbles-får kom til Danmark i 1980’erne, men der kom først for alvor gang i importen lige efter årtusindskiftet. I dag er der tre-fire avlsbesætninger og omkring 45 hobbybesætninger med tilsammen cirka 500 dyr her i landet, fortæller Lene Baunbæk.
Sammen med en gruppe andre danske avlere besøgte hun sidste år Holland. I den forbindelse blev der importeret fire væddere og 13 gimmere til Danmark. En af disse væddere og syv af gimmerne befinder sig i dag i hendes besætning.
34 af Lene Baunbæks moderfår har læmmet i marts-april, hvilket har resulteret i 70 lam, altså lige godt to lam pr. moderfår.
Hun sælger omkring 50 lam til slagtning om året, mens cirka 20 sælges til avl. De allerbedste avlslam beholder hun selv.
Sælger uld og skind
- Vi klipper alle dyrene i december i forbindelse med indbindingen. Ulden er nem at afsætte, fordi den er stærk og desuden flot med dens chokoladebrune farve med hvide nister. Skindene fra slagtelammene får vi garvet, hvorefter vi sælger dem, fortæller Lene Baunbæk.
Hun begyndte at udstille på Roskilde Dyrskue i 2018, og på skuet har hun opnået fine resultater med sine dyr.
- Det kan godt ærgre mig, at jeg ikke begyndte at udstille for mange år siden. Den gode stemning og kontakten med de andre udstillere og de mange besøgende har virkelig givet mig et energiløft. Jeg synes også, jeg får et fagligt udbytte ud af at være med, slutter Lene Baunbæk.