Da Jørgen Kaastrup skulle sælge fødegården, gik det over al forventning.
Nord for Skive finder man den naturskønne halvø Salling omkranset af Limfjorden. Her ligger planteavlsejendommen Kirstinebjerg, der for nyligt er blevet handlet. Sælger af ejendommen er Jørgen Kaastrup, der overtog bedriften fra sin far for knap 50 år siden.
- Min far drev gården, indtil han gik bort og jeg overtog den, da jeg var i start 20’erne. Jeg blev gift omtrent på samme tid, og endte med at drive landbruget i 48 år. De fleste år drev vi ren planteavl, og har under tiden haft flere ejendomme og jord, som vi efterhånden har solgt fra igen, fortæller Jørgen Kaastrup, der for nyligt har truffet den store beslutning om at sælge sit barndomshjem, Kirstinebjerg.
Kirstinebjerg er en firlænget ejendom på 50,9 hektar, der er opført i 1911. Da Jørgen Kaastrup først havde truffet beslutningen, var han interesseret i at få solgt ejendommen hurtigst muligt. Det blev via et køberkartotek hos Landbrugsmæglerne, at en køber blev fundet.
- Min mægler Jens Ole Futtrup havde et kartotek med fire-fem stykker, der var interesseret, og salget var simpelthen en så positiv oplevelse. Vi var enige om, hvordan salget skulle gå, vi lagde det ud en torsdag aften, og torsdagen efter var den solgt til prisen, lyder det fra Jørgen Kaastrup, der fortæller, at salget gik meget bedre end hvad han havde turde håbe på.
- Man kommer jo altid til at tænke: »Gud ved, om nogen vil købe skidtet«, men det var simpelthen en så nem og positiv handel. Jens Ole Futtrup havde booket tre fremvisninger i ugen efter, vi havde sat gården til salg, og allerede om mandagen ringede han og fortalte, at den første af dem gerne ville købe.
Jørgen Kaastrup tilføjer, at Jens Ole Futtrup hjalp med at finde nogle gode løsninger til, hvordan ejendommen skulle afleveres, og at kemien med køber var god fra starten.
- Jens Ole var god til at snakke med køber, hvilket betød at min dialog med dem også blev rigtig god. Det er to unge brødre i midt 50’erne, der har købt gården, og som ønsker at bevare bygningerne og driften. Når jeg kører forbi stedet, er det rart at se, at stedet bliver vedligeholdt og ser godt ud.
Respekt og godt naboskab
Hos Landbrugsmæglerne er de meget glade for udfaldet af salget, og det var ifølge ejendomskonsulent Jens Ole Futtrup en god opgave, han var blevet sat på.
- Det var en skøn ejendom at få i udbud, og vi kunne finde mange interesserede. Alle i området kender Jørgen, og de havde kun en masse godt at sige om ham. Vi har også selv et godt netværk af købere og derfor ender vi også med at bruge vores køberkartotek til at finde den rette køber til stedet, fortæller han, og understreger det vigtige relationsarbejde, der er i et salg:
- Det var vigtigt, at Jørgen beholder den gode relation til lokalområdet efter salget, og derfor ringede jeg også først rundt til de nærtliggende ejendomme og fortale om salget. Man skal holde respekten og det gode naboskab. Jørgen bliver i lokalsamfundet og har købt et hus i en nærtliggende by.
Hvad gør din bedrift særlig?
For at lave et vellykket salg, bør det være tydeligt for en potentiel køber, hvad ejendomme kan tilbyde. Derfor mener Jens Ole Futtrup, at de indledende samtaler inden den endelige beslutning om salg, er meget vigtige.
- Det kan være svært at se skoven for bare træer. Har man boet på og drevet en ejendom i mange år, kan man måske overse det store potentiale, som stedet byder på. Derfor starter vi altid med at se ejendommen og få os en god dialog om stedet og sælgers behov, lyder det fra Jens Ole Futtrup, der understreger, at det er en stor beslutning at sælge et landbrug, og derfor kan det være en svær opgave at tage hul på.
- Den indledende snak er ofte meget følelsesladet, og vi ved, at man skal gå varsomt ind. Det er en stor beslutning at sælge sin ejendom. Hvert ejerskifte er forskelligt, og det er vigtigt at tage hensyn til de individuelle behov. Derfor gør vi også meget ud af at tale alle overvejelser igennem om hvordan bedriften skal drives hen imod et kommende ejer- eller generationsskifte. Nogle gange bliver konklusionen, at det ikke er lige nu, ejendommen skal sælges – og så laver vi en plan for det, fortæller Jens Ole Futtrup fra Landbrugsmæglerne.
Spørg profferne
Efter Jens Ole Futtrups indledende møde med Jørgen Kaastrup udarbejdede han et bud på en plan for, hvordan han mener, en god salgsproces for Kirstinebjerg kunne se ud.
- Min rolle er at få optimeret salget så meget som muligt for sælger. Det gør jeg for eksempel ved at se på fordeling af stuehus, driftsbygninger og jord, som har en stor betydning for skatten ved salg. Eller ved nogle ejendomme arbejder vi på, om sælger kan genplacere skat i en anden ejendom. Dette kræver lidt planlægning, men er et vigtigt tema i visse handler, fortæller Jens Ole Futtrup.
Jørgen Kaastrup genkender loyaliteten hos Jens Ole Futtrup, og er meget glad for samarbejdet, og den gode proces. Derfor har han også ét godt råd til andre, der vil sælge:
- Spørg nu de professionelle, hvis du skal sælge. Og spørg en mægler, der er vant til at sælge den type ejendom, som du har. For så kender de markedet og mulighederne, og de kan bedre hjælpe med at finde den rette køber og få solgt ejendomme under de rette betingelser.
Historisk ejendom til salg for trecifret millionbeløb
Fiks løsning gav hurtigt salg - og en højere pris