Vestsjællandsk planteavlsejendom er kommet på nye hænder
Planteavlsejendommen Store Flinterup på 184,6 hektar i Store Fuglede i Vestsjælland er gennem EDC Landbrug Poul Erik Bech solgt over 50 millioner kroner.

Store Flinterup sydøst for Kalundborg er blevet solgt af den hidtidige ejer Lars Smidth for over 50 millioner kroner. Foto: EDC Landbrug Poul Erik Bech
Store Flinterup har været en sjældent udbudt landbrugsejendom i Store Fuglede syd for Kalundborg i Vestsjælland. Udover 184,6 hektar økologisk planteavl er der en smuk hovedbygning på 523 kvadratmeter bygget i 2003 plus 60 kvadratmeter kælder samt to udlejningsboliger.
Lars Smidth, ejer siden 2007, har netop solgt Store Flinterup, og siger:
- Det hele er meget nyt for mig, men jeg har selvfølgelig haft lidt tid til at gå og forberede mig. Alligevel har jeg ikke helt villet tro på det, før der med sikkerhed var skrevet under. Jeg vil kalde det rettidig omhu, at jeg har fået solgt. Jeg er 55 år og blev alene for fire-fem år siden og mine teenageunger ikke har haft interesse i at blive landmænd.
- Så det var et meget stort hus at blive boende i og meget arbejde, så jeg er glad for, at EDC Landbrug Poul Erik Bech har hjulpet med at få salget på plads. Jeg beholder mine maskiner, men har nu mindre ansvar, så jeg vil finde et mindre sted at bo og vil fremadrettet hjælpe kollegaer i marken og have mere frihed og mindre forpligtelser.
Besværligt og uretfærdigt
Lars Smidth peger samtidig på, at det efter hans mening er blevet for besværligt og uretfærdigt at være økolog.
- Jeg er med på, at vi skal bruge mindre og mindre konventionel gylle, men at man bare kan gå ind med en brancheaftale og lave reglerne om med tilbagevirkende kraft. Det synes jeg er helt forfærdeligt for mig og mine økologiske kollegaer.
- Jeg kan ikke bare stoppe med at være økolog og komme ud af min økologiske kontrakt, så mister jeg mine tidligere tilskud, og så har jeg ingen forretning. Vi har ingen biogasanlæg her i Nordvestsjælland og jeg tvivler meget på, det kommer. Så jeg kan ikke bare få biogas fra København, da det ikke vil hænge sammen økonomisk. Så for mig var der ingen fremtid i økologi. Det er også en vigtig grund til, at jeg har solgt, forklarer Lars Smidth.
Flot og gedigen hovedbygning
Store Flinterup blev oprettet i 1790 af fire bøndergårde, der hørte til fæstegodset under stamhuset Lerchenborg. Det ligger i Store Fuglede Sogn ved Tissø – 15 kilometer sydøst for Kalundborg. Forud for handlen, der trådte i kraft den 1. september, bemærker Lars Smidth, at selve jorden bestemt ikke fejler noget.
- Der findes ikke meget bedre landbrugsjord. Det er virkelig prima planteavlsjord, der er placeret højt og som er godt drænet og med vandingstilladelse på 70.000 kubikmeter. Cirka 171 hektar indgår i markplanen og har været drevet økologisk igennem flere år. Hovedbygningen, der ligger nord for den smukke park, er nyopført i to stokværk og stod færdig i 2003, og bygningen har et tårn mod den store gårdsplads, så det er virkelig en flot og gedigen hovedbygning, påpeger han.
- Man kan finde landbrugsjord og et stuehus mange steder i landet, men det er alligevel sjældent, at man kan få det med en nyere og flot hovedbygning, der ikke skal renoveres for flere millioner kroner. Det er også det, den nye køber har værdsat og set værdien i, siger Lars Smidth, der har været godt tilfreds med samarbejdet omkring handlen af elendommen med EDC Landbrug Poul Erik Bech.
Jysk landbrugsfamilie
- Det har været et fint samarbejde, og Frank Poll (landbrugschef i EDC Landbrug Poul Erik Bech, red.) har leveret det arbejde og engagement, jeg forventede. Det startede som et skuffesalg, da jeg lige skulle vænne mig til tanken om at sælge, og det hele skulle modne lidt i mit eget hoved, og samtidig ønskede jeg ikke en masse mennesker rendende i starten.
- Men da jeg havde vænnet mig lidt til tanken, og vi først blev enige om, at det var tid til at gøre sagen offentlig, så var der stor interesse og flere interesserede ude til fremvisning. Her var Frank Poll god til at få de rigtige ud at se, og det er dejligt, at det hele er faldet på plads efter en omfattende proces, og jeg nu kan se frem imod en mindre hektisk hverdag.
Frank Poll selv glæder sig naturligvis også over handlen, som lød på over 50 millioner kroner.
- Det er dejligt, at alle detaljer er faldet på plads. Ejer Lars Smidth ville gerne sælge og have mindre forpligtelser, og køber er en jysk landbrugsfamilie, som har bortforpagtet den rigtig gode landbrugsjord, og som ønsker at benytte den rigtig flotte landbrugsejendom og de smukke omgivelser, oplyser Frank Poll.
Store ambitioner
EDC Landbrug Poul Erik Bech blev oprettet som dedikeret landbrugsafdeling i Danmarks største mæglervirksomhed i midten af 2019 og har til fulde indfriet forventningen om, at der er plads til dem på landbrugsmarkedet.
Landbrugschef i EDC Landbrug Poul Erik Bech, Frank Poll, der har en baggrund som chef for Nykredits landsbrugsafdeling på Sjælland, er meget tilfreds med forløbet af de første to år som dedikeret landbrugsafdeling.
- Vi har for nylig ansat vores fjerde medarbejder med ansættelsen af en stærk kapacitet som Mogens Worre-Jensen, som er et kendt ansigt i landbruget. Han vil helt sikkert flytte os fremad og ikke mindst være med til at indfri ambitionerne om, at vi i løbet af de kommende år bliver Danmarks største landbrugsmægler.