Sådan sparer du skat ved salg af ejendommen

Når landmanden skal sælge sin ejendom, er der især tre redskaber til at minimere beskatningen, lyder det fra rådgivningsselskab.

Ejendomsavance-beregning, valg af skatteordning og udskydelse af skattebetaling. Det er vigtige redskaber, der kan give landmanden den mest fordelagtige beskatning, når han sælger sin ejendom.

- En ejendomsavanceberegning giver et overblik over, hvor du står rent skattemæssigt, inden du sælger ejendommen, fortæller Troels Andersen, der er en af rådgivningsselskabet Agri Nords eksperter på området.

Salgsprisens fordeling mellem stuehus, driftsbygninger og jord er en af de faktorer, der har størst betydning for skatten ved salg af fast ejendom.

Agri Nords avance-team har i visse tilfælde oplevet skattefordele på op til flere hundrede tusinder ved at fordele summerne bedst muligt.

- Af den grund kan det være en fordel, at der er udarbejdet en avanceberegning, inden der er underskrevet en handelsaftale. Kommer sælger med et forslag til fordelingen af salgssummen på de forskellige ejendomstyper, kan han være med til at sikre sig den mest optimale skatte-betaling, siger Troels Andersen, der tilføjer, at fordelingen selvfølgelig skal ske indenfor rimelighedens grænser.

Fortjeneste

Ved salg af fast ejendom er der to type beskatninger: kapitalindkomst eller personlig indkomst.

Ved kapitalindkomst er der tale om en beskatning på op til 42 procent, og ved personlig indkomst kan det være en beskatning på op til 52,06 procent. Det er individuelt, hvilken skatteordning der er den optimale for sælger. 

Ved salg af fast ejendom vil landmanden blive beskattet af den fortjeneste, han har ved afståelsestidspunktet.

- For at udskyde denne skattebetaling kan han vælge at indskyde fortjenesten på en ophørs-pension, hvis kravene hertil opfyldes, siger Troels Andersen.

På en ophørspension kan der i år 2020 indskydes op til 2.866.600 kroner. Indbetalinger op til denne grænse er fuldt fradragsberettigede.

mip

 

Læs også