Mindsker klimabelastningen: Gylle bliver til strøm og varme på Tinghøjgård

Et GreenFarm-anlæg kan reducere ejendommens klimabelastning helt lokalt.

- Det handler om at lave en strømproduktion. Og det handler om at reducere klimagasserne helt lokalt, sagde Martin Rindom, som er CCO ved GreenFarm. Anlægget kan producere 75 kW strøm i timen og har fem motorer. Martin Rindom, som er CCO ved GreenFarm, tog en snak med en af de mange fremmødte. Hos GreenFarm regner man med, at Tinghøjgård vil køre omkring 15.000 ton gylle igennem anlægget årligt, hvilket resulterer i en strømproduktion på omtrent 600.000 kilowatttimer om året. Det gør det til det største anlæg af sin slags i Danmark.

GreenFarm installerer klima- og energianlæg og indviede inden jul anlæg nummer otte på Tinghøjgård ved Arden i Himmerland – deres andet anlæg i Danmark.

- Det handler om at lave en strømproduktion. Og det handler om at reducere klimagasserne helt lokalt, sagde Martin Rindom, som er CCO ved GreenFarm.

Anlægget skaber strøm og varme ud af gylle fra stedets omkring 1.200 malkekøer.

- Vi lukker ringen her på gården, og sørger for, at nogle af de værdiskabelser, der er på gården, også bliver på gården.

- Derfor er vores fokus også, at det, der kommer ud på bagsiden, har nogle næringsstoffer, der er tilgængelig. Og en bedre næringsstofsammensætning og bedre optagelighed for planterne. Hele grundlaget er, at vi ikke skal tilsætte ting udefra. Det er gårdens egne ressourcer, der bruges, forklarede han.

Udledningen reduceres lokalt

GreenFarm vægter højt, at de er lige der, hvor udledningen skal reduceres, hvilket også har været en af bevæggrundene for investeringen fra Tinghøjgård.

- Vi vil gerne prøve at være selvforsynende med strøm. Vi synes, det her er en fin måde at gøre det på, hvor vi ikke skal transportere gyllen, fortalte Kristian Pedersen, som sammen med sin bror er fjerde generation på stedet.

GreenFarm ser fremadrettet, at der både er plads til de store biogasanlæg og mindre gård-biogasanlæg.

600.000 kilowatt om året

Anlægget er en model GF 75-5. Dette betyder, at det kan producere 75 kW strøm i timen og har fem motorer. Hos GreenFarm regner man med, at Tinghøjgård vil køre omkring 15.000 ton gylle igennem anlægget årligt, hvilket resulterer i en strømproduktion på omtrent 600.000 kilowatttimer om året. Det gør det til det største anlæg af sin slags i Danmark.

Det betyder ikke fuld produktion for anlægget, men skal fra start udelukkende dække Tinghøjgårds eget strømforbrug.

Og det er ikke uden betydning for elnettet, når Tinghøjgård nu kan producere sin egen strøm.

- Det giver en mindre belastning af det offentlige elnet. Det er faktisk mange kilowatt-timer, man tager af nettet i det område her. Det er rigtig mange huse, som kan få varmepumper uden, at der skal investeres yderligere i nettet, forklarede Martin Rindom.

Fremtidsmuligheder

Bo Rosborg, international Sales manager ved GreenFarm fortalte, at man fremadrettet vil kunne bruge CO2’en. Noget der allerede er i gang i Gråsten, hvor der står et CO2-opsamlingsanlæg, som optager CO2’en fra gasmotoren.

Her er GreenFarm netop nu med i et projekt, som løber over to år.

- Vi undersøger, hvor meget CO2 vi kan samle op og hvad vi kan bruge det til, sagde Bo Rosborg, som slog fast, at mulighederne altså ikke stopper, når man har investeret i et GreenFarm-anlæg. Han nævnte muligheder for at opgradere gas og køre på en gas-traktor, lave ladestationer, som kan lade småmaskiner og så videre.

Martin Rindom fortalte, at GreenFarm fremadrettet venter sig meget af hele CO2-delen.

- Det er en spændende teknologi, sagde han.

Læs også