Brandvarmt marked
De store stigninger på gas- og fjernvarmepriser har fået salget af brænde- og pilleovne til at vokse markant. I Langeskov har Lisbeth og Jørgen Rasmussen fra Pejsemontering Fyn travlt – og det glæder dem.

Lisbeth og Jørgen Rasmussen har i halvandet år solgt blandt andet brændeovne og pillefyr fra butikken i Langeskov. Arkivfoto
Lisbeth og Jørgen Rasmussen har haft travlt, siden de for knap halvandet år etablerede sig i Langeskov med salg, service og montage af både pilleovne, brændeovne og pejseindsatser.
I første omgang var Pejsemontering Fyn tænkt som en virksomhed, hvor Jørgen Rasmussen, der har 19 års erfaring med brændeovne mm., tog rundt, monterede og rådgav i forbindelse med opsætning af ovne. Men efter en del forespørgsler om, hvorvidt han også solgte de forskellige ovne, blev beslutningen om også at sælge og fremvise de forskellige ovntyper i butikken i Langeskov taget.
- Det har vi bestemt ikke fortrudt. Der er stor efterspørgsel og især nu, hvor gas- og fjernvarmepriserne er steget markant, har vi kunne mærke en enorm interesse.
Jørgen Rasmussen anslår, at efterspørgslen er steget med små 20 procent alene siden december.
- Der er heller ingen tvivl om, at både en brænde- og en pilleovn giver rigtigt godt med varme i de rum, de er installeret, og dermed reduceres udgiften til varmen i radiatorerne væsentligt.
Skift den gamle ovn
Brændeovne er, ifølge Jørgen Rasmussen, den billigste opvarmningsform, vi har i dag. Og vælger man at skifte den gamle brændeovn ud med en nyere, spares der ikke blot op til 50 procent på mængden af brænde. I og med den nye ovn har en langt bedre forbrænding, forurener den mellem fem og syv gange mindre end den gamle.
- Har man en brændeovn, der er ældre end 15 år, så kan det helt sikkert svare sig at udskifte den med en nyere. Også selvom den som udgangspunkt ikke fejler noget, lyder det fra den erfarne montør.
Han anbefaler altid, at man hellere køber en mindre frem for en lidt for stor brændeovn.
- Man kan ikke fyre lidt i en stor ovn, siger han.
- En typisk stue på 25-30 kvadratmeter kræver ikke mere end 4,5-5,0 kilowatt, selvfølgelig med de udsving der vil være afhængigt af hustype, isolering mm..
Ekstra varme og mad
Som noget nyt er ikke bare interessen for brænde- og pilleovne steget. I dag kan man også tilkøbe varmelagringssten til brændeovnen. En interesse Jørgen Rasmussen bifalder.
- Jeg forstår det til fulde. Det er rigtigt smart, da de holder på varmen, også efter selve brændingen er slut. Det er endnu en vej mod besparelse af anden varmekilde.
- Hvad der også er smart er, at man nu kan få bagefag til brændeovnene. Det er ideelt til al slags mad. Lige fra en simpel luning af noget brød, til bagning af en kage eller en gang lasagne i fad.
- De kunder vi har solgt til, er meget begejstrede, og jeg tror det bliver mere og mere udbredt, når folk får kendskab til muligheden.

Brændeovne kan nu også udstyres med et bagefag, der gør det muligt at bruge brændeovnen som almindelig bageovn. Privatfoto
Pilleovn er nemt
Hvor brændeovne tidligere har været det oplagte alternativ som varmekilde, er der i dag også stor interesse for pilleovne, der kan køre 24 timer i døgnet.
- En pilleovn er nem. Man fylder den op en gang om dagen og så passer den sig selv.
- Samtidig med, at den er billig. I et almindeligt parcelhus bruger man rundt regnet halvanden palle træpiller på et år. Sammenholdt med, at den dyre gas så samtidig kan nøjes med at bruges til opvarmning af vand, så er der meget at spare, påpeger Jørgen Rasmussen.
Virkelig noget at spare
Et sidste sted, hvor der kan hentes varme, er ved at sætte en indsats i en gammel åben pejs.
- De gamle åbne pejse er bare en varmeudgift. Varmen indendørs ryger lige op, siger Jørgen Rasmussen og anbefaler, at man sætter en indsats i.
- Gør man det, giver det pludselig varme. Her kan det virkelig betale sig, fastslår han.