Ny plug and play-vandmølle ser dagens lys

Ole Hansens Smede- & Maskinservice har bygget en ny type vandmølle til Sønderskov Mølle, som drejer baglæns og kombinerer teknologier på en ny måde.

- Det er en kombination af en vandmølle og en turbine, som er sat sammen på en helt ny måde, siger Dines Holm, der har Sønderskov Mølle og fortsætter:

- Der er brugt teknologi fra vandmøller og vindmøller, og så er det blevet optimeret for at øge effekten.

Han taler om en strøm-genererende vandmølle, som kan leveres som plug and play og er designet og udviklet af ham og Ole Hansens Smede- & Maskinservice i sydjyske Føvling mellem Vejen og Ribe.

Trinbræt til mere

- En stor fordel ved vandmøllen er, at der stort set altid er vådt i Danmark. Vind kan veksle, men hos Dines løber der vand gennem møllehjulet hvert eneste sekund hele året, siger Ole Hansen.

- På den måde, tilføjer han, kan vi skabe en meget mere stabil energiproduktion, end det kan lade sig gøre ved energiproduktion med vind og sol, der i højere grad afhænger af vejret.

Indtil videre har deres forsøg vist, at de kan producere 15 til 20 kilowatt i timen med den vandmængde, der løber gennem Møllesøen. Ved større vandmængder kan den producere flere kilowatt i timen.

- Det her er kun prototypen. Vores demo-udgave. Med finpudsning forventer vi endnu mere af maskinen, fortæller Ole Hansen.

Idéen tog form

- Nu kender jeg Dines Holm fra Sønderskov Mølle ret godt, og vi får noget ret vilde idéer, som gør, at vi kaster os over nogle ret sindssyge projekter, siger Ole Hansen.

Eftersom det gamle møllehjul var ved at være slidt op, så begyndte de to at finde på ideer til, hvad der skulle være i stedet.

- Hos Dines løber der minimum 270 liter vand gennem møllen i sekundet, og det ville vi gerne udnytte, forklarer Ole Hansen.

Her kom de to frem til, at det ville være oplagt at udnytte det fortsat vådere vejr i Danmark til at sikre konstant og stabil energiforsyning.

Grøn interesse

Ifølge Dines Holm og Ole Hansen er der allerede flere kommuner, som har vist interesse for produktet.

- Vi ser jo, at kommunerne har flere steder, hvor det kan være oplagt at skabe grøn energi ved vandkraft. Det kan være spildevand eller afløb fra overfladevand, som kan drive værket, siger Ole Hansen og fortsætter:

- Vandmøllen trækker en generator, der laver strøm lige så snart hjulet begynder at dreje og yder maksimalt ved 90 omdrejninger i minuttet. Der er udviklet en helt ny styring til møllen, som også er koblet på internettet og kan følge elpriserne hele døgnet. Derfor kan møllen selv regulere op og ned på den mængde vand, som løber igennem den, og optimere ydelsen efter tidspunktet, hvor elpriserne er højest.

Kendt for Mortensens Kornvalser

Ole Hansens Smede- & Maskinservice laver alt inden for landbrugs-, entreprenør- og industrimaskiner. Blandt andet linjeboring og alt i hydraulik. Samtidig ejer virksomheden Mortensen Kornvalser, som bliver solgt over hele verden.

Firmaet er kendt for at lave alle former for specialopgaver. På Agromek 2022 kom virksomheden med en nyhed i form af en ny valsetype specielt udviklet til proteinafgrøder som hestebønner, lupin, majs og ærter.

- Det er en danskproduceret maskine med danske dele i kraftig kvalitet, siger Ole Hansen.

Læs også