IFRO-professor: Kommissionsudspil om carbon farming går fejl

Det kan forspilde milliardbeløb, hvis EU skruer en certificeringsordning for kulstoflagring forkert sammen, siger Jørgen E. Olesen, Institut for Agroøkologi.

»Planter optager CO2 gennem fotosyntesen og afgiver organisk bundet kulstof til jorden i form af planterester i blade, stængler og rødder, samt såkaldte eksudater fra især rødderne. Disse stoffer nedbrydes af mikroorganismer (bakterier og svampe), hvorved en del kulstof returneres til atmosfæren, mens andet indbygges i mikrobiel biomasse og stabiliseres. Kulstof fra planter kan groft opdeles i let tilgængeligt og svært tilgængeligt…Det svært tilgængelige kulstof, for eksempel de strukturelle dele af plantestænglen, nedbrydes også af mikroorganismerne – dog langsommere. En del af det svært tilgængelige kulstof fra planterne nedbrydes til små partikler, som beskyttes i jordaggregater (de mindste jordklumper) og derved bidrager til lagring af kulstof.«
Kilde: »Kulstoflagring ved hjælp af dybe rødder« i Aktuel Naturvidenskab (4/2020) – Jørgen E. Olesen, m.fl.

Europa-Kommissionen er på vej med en certificeringsordning for blandt andet såkaldt carbon farming (kulstofbindende dyrkningsmetoder), der skal være med til at bane vej for handel med CO2-kvoter som led i EU’s klimaindsats.

Kommissionen vil også have indrettet landbrugsstøttepolitikken, så der bruges mere til at støtte carbon farming af de penge, som i dag er afsat i CAP’en til landmændenes direkte udbetalinger og frivillige støtteordninger.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også