Falkens fascinerende jagtteknik

Falkoner Louise Vedel fra Falkecenter Samsø

er især imponeret af falkens jagtteknik og

fortalte begejstret om falkens jagtformer, da hun gæstede Jagt og Outdoormessen i Odense.

Der er noget fuldstændigt dragende og mystisk over den afrikanske latterfalk, som den sidder der på falkoner Louise Vedels hånd.
Dens lille runde hoved med intense sorte øjne virrer i små ryk fra side til side og den følger opmærksomt med i, hvad der sker omkring den, uden på noget tidspunkt at give udtryk for, at den er usikker eller nervøs ved situationen.
Scenen er årets Jagt og Outdoormesse i Odense og Louise Vedel er mødt op for at fortælle om falkens jagtteknik.
- Da jeg for år tilbage besluttede, at jeg gerne ville være falkoner, var det på baggrund af fascinationen over falkens styrtdyk i jagten. Det er så vildt, det den kan, siger Louise Vedel.

433 kilometer i timen

Når falken tager sit byttedyr, har den to jagtformer. Enten forfølger og trætter den sit byttedyr eller også flyver den højt op, pakker fjerene ind til kroppen og styrtdykker, til den når byttedyret. Sidstnævnte især er en præstation ud over det sædvanlige.
- Det er imponerende at opleve, hvor hurtigt en falk kan komme op i fart.
- Der er lavet undersøgelser, hvor man fra et fly har smidt en ting ud og opnået en målt hastighed på mellem 250 og 280 kilometer i timen.
- Når falken jager, har man målt en hastighed i styrtdykket på hele 433 kilometer i timer. Den overgår den hastighed tyngdekraften trækker ned med, understreger Louise Vedel tydeligt imponeret.
Falken slår ihjel ved at knytte sine fangere (red.: kløer) som en hård boksehandske. Lige inden den når byttedyret tager den benene op foran sig og bokser byttedyret til døde. Et byttedyr på størrelse med en due vil få et så hårdt slag, at hovedet falder af.
Er byttedyret stort, er det, ifølge Louise Vedel, ikke altid muligt for falken at benytte ovennævnte metode. I stedet vil den aftage farten og gå under byttedyret og bokse det i brystet.
- Falkens jagt metoder slår i de fleste tilfælde byttedyret ihjel med det samme. Sker det ikke vil fangerne og i sidste ende biddet, gøre det endeligt af med byttet, siger Louise Vedel og pointerer, at farten i angrebet kan gøre, at byttedyret slynges væk fra falken og først i anden omgang gribes.

Falkejagt

Den 4000 år gamle tradition om at gå på jagt med rovfugle, har siden årsskiftet været lovlig i Danmark.
- Jo større fødder falken har, desto bedre, siger Louise Vedel og henviser til falkejagt.
- Det er vigtigt, at falken har lange klør, den kan slå ihjel med.
- Falkejagt er en krævende og yderst elegant jagtform, der for nogen kan virke meget dramatisk. Men dybest set er det en skånsom form for jagt, idet falken kun slår et enkelt byttedyr, som nedlægges med stor sikkerhed, siger Louise Vedel.

 

Falkoner
■ Person der dresserer jagtfalke eller andre rovfugle, og som har kontrol over falken ved falkejagt.
Kilde: Den danske ordbog
 

Falkejagt
■ Jagtform, hvorved byttet nedlægges af afrettede rovfugle oftest jagtfalk, vandrefalk eller duehøg, men også ørne bliver brugt. I Mongoliet jages fx ulve med kongeørne.
■ Afretning og pleje af fuglen forestås af en falkoner. Hver falkoner har sin egen fugl, der under jagten sidder på den venstre arm på en såkaldt falkehandske, der beskytter mod de skarpe kløer. 
■ Når jægeren får øje på et egnet bytte, fjernes hætten fra fuglens hoved og fuglen kastes op i luften. På få øjeblikke har falken indhentet og slået byttet, som den fastholder, indtil jægeren når frem.
Kilde: Gyldendals Den store danske

Falkecenter Samsø
■ Oplev vingesuset fra majestætiske ørne, dragende ugler, den lynhurtige falk og den beregnende høg, når de viser deres frie flyvekundskaber i deres flugt tæt over hovederne på tilskuerne.
■ På Falkecenter Samsø tilbydes daglige forevisninger, skoletjeneste samt intensivt falkonerkursus med flyvning af høge og ørne.
■ Blandt andet undervises i falkejagt på Samsø efterskole.
 

 

Læs også