Fugleinfluenza: Fødevarestyrelsen afliver 36.000 kalkuner

​​​​Flere hundrede kalkuner i en lollandsk farm med 36.000 kalkuner er de seneste dage døde efter smitte med fugleinfluenza.

Udbruddet har ramt kalkuner i en af farmens syv bygninger, hvor dødstallet har været støt stigende. Derfor har Fødevarestyrelsens dyrlæger udtaget prøver fra fuglene nytårsaftensdag, og nytårsdag kom resultatet fra Statens Serum Institut. Fuglene er døde af den dødelige og meget smitsomme H5N1, og derfor er hele besætningen blevet aflivet.

- Vi har ingen kur mod fugleinfluenzaen, så vi er nødt til at aflive alle kalkunerne for at stoppe udbruddet og hindre smittespredning. Det er trist, at vi nu igen skal aflive så mange dyr og samtidig et stort tab af ressourcer for samfundet. I går måtte vi aflive en hobbybesætning og nu en meget stor kalkunfarm. Situationen viser, at både hobbyavlere og professionelle skal tage truslen om smitte fra de vilde fugle meget alvorligt, siger dyrlæge og kontorchef i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup.

Opgaven med at aflive og køre de 36.000 kalkuner til destruktion begynder mandag den 3. januar og kommer til at tage flere dage. Arbejdet bliver udført i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen. Når opgaven er afsluttet, bliver hele ejendommen rengjort og desinficeret, inden den igen kan blive fyldt med kalkuner.

Læs også