DTU kan nu præcist spore bakterie

Med kunstig intelligens vil man fremover kunne finde de vigtigste smittekilder med campylobacter, skriver DTU Fødevareinstituttet.

Et vigtigt værktøj for fødevaremyndighederne i forbindelse med de sygdomsfremkaldende bakterier er det såkaldte smittekilderegnskab, som DTU Fødevareinstituttet udarbejder. Det anslår, hvor mange smittetilfælde der kommer fra hvilke dyr og fødevarer, og efterfølgende hvor virksom indsatsen har været.

Mens regnskaber har eksisteret i årevis for eksempelvis salmonella, har det været en udfordring at spore campylobacter på grund af dens komplekse natur.

Maja Lykke Brinch, ph.d.-studerende ved DTU, har ledet en indsats med at anvende maskinlæringsteknikker og indføre gensekvenser fra forskellige kilder i en supercomputer, hvor hun har udviklet en effektiv algoritme. Hendes forskning viser, at denne metode nøjagtigt identificerer kilder i 98 procent af tilfældene.

Læs også