Nyt fynsk medlem af LU’s hovedbestyrelse: Vi kan det hele, når det handler om unge på landet
23-årige Christian Orthmann er nyvalgt fynsk medlem af Landboungdoms hovedbestyrelse. Han glæder sig til arbejdet og vil især have fokus på diversitet i foreningens tilbud og det gode netværk.

Christian Orthmann er nyvalgt fynsk medlem af LandboUngdoms Hovedbestyrelse. Fotos: Henriette Lemvig
Fredag i sidste uge havde Christian Orthmann fra Allested-Vejle sit første møde i LandboUngdoms hovedbestyrelse.
- Det har jeg glædet mig til. Efter at have været en del af LandboUngdom i cirka syv år, er det en stor mulighed nu at få lov at se hele organisationen fra en anden vinkel og med et endnu større fokus. Det arbejde glæder jeg mig meget til fremover.
Christian Orthmann er 23 år og ved at uddanne sig til produktionsleder på Dalum Landbrugsskole. Han blev uddannet faglært EUX landmand tilbage i 2018, og var efterfølgende seks måneder i Tyskland på en kvæggård og otte måneder i Canada. Vel hjemme igen fik han job på ejendommen Sørup ved Ringsted.
- Jeg var på Sørup i 2,5 år og valgte derfor at melde mig ind i den lokale forening af LandboUngdom. Forinden havde jeg været del af Østfyns LandboUngdom og Region Fyn i flere år, og vidste derfor, at det er et godt sted at opbygge netværk.
LU skaber netværk
Christian Orthmann fremhæver lysten til at lære flere at kende, samt muligheden for at se noget mere af Sjælland som væsentligste årsager til hans medlemskab.
- Udvide mit netværk og se, hvordan andre gør i andre lokalforeninger. Det håber jeg også, at jeg kan bruge i mit arbejde i hovedbestyrelsen. Kendskab til flere foreninger må alt andet lige mindske mit snæversyn og øge min mulighed for at sætte mig ind i eventuelle lokale problemstillinger, vurderer han.
Både arbejde med trivsel og traktortræk
Christian Orthmanns fokus vil især være på bredden i det at bo og arbejde på landet.
- Vi kan det hele, når det handler om unge på landet. LandboUngdom er lige så meget arbejdet omkring de unges trivsel, som det er arbejdet med at stable et traktortræk på benene.
- Vi skal have fokus på diversitet og det hele menneske. Både sjov og seriøsitet. Når vi mødes i et fællesskab som LandboUngdom, mødes vi om en fælles ting, som vi holder af, og det giver en helt særlig fællesskabsfølelse, som ikke kan forklares, men kun mærkes, når man er i det.
LU er for alle
- Vi har et ansvar for at hjælpe. Unge på landet skal have det godt og derfor skal LandboUngdom også være for alle. Vi skal have aktiviteter og plads, der tilgodeser alle unge – både på stille og på festlige dage, siger den engagerede fynbo og fremhæver, at han især er blevet opmærksom på, at også pigerne skal have plads i foreningen.
- Det har de jo altid haft. Men det har måske været lidt på bekostning og med krav om at indordne sig tonen. Jeg synes, det er vigtigt, at vi griber tidens ånd og får hørt de mange gode input der kommer – både fra det ene og det andet køn. Det kan kun udvide vores horisont.
Beslutninger for fremtiden
- Vi skal blive ved med at udvikle os. Og især i disse år, hvor det faktisk går rigtigt godt for foreningen. Vi har stor tilslutning og masser af opbakning. Så det er nu, at vi skal rykke endnu tættere sammen. Det er nu, vi skal se hinanden i øjnene og træffe de rigtige beslutninger – også for fremtiden. For lige pludselig sker der ændringer, og så skal vi være klar, fastslår det nyvalgte hovedbestyrelsesmedlem, inden han slår et slag for endnu en kæphest i hans politiske virke – stoltheden.
Stolte af erhvervet
- Vi skal tilbage til at være stolte af vores erhverv. Vi er på rette kurs, men det kan sagtens blive bedre. Vi skal være stolte af det, vi laver. Vi skal være stolte af, at vi vil landbruget. At vi vil gøre en forskel og sætte vores præg på fremtidens landbrugsdrift.
- Vi er dem, der skal producere mad til verdens befolkning og vi skal gøre det på den allerbedste måde. Hvilket vi kan, fordi vi er dygtige og visionære. Det skal vi være stolte af. Det er os unge mennesker, der skal være med til at innovere, eksperimentere og eksekvere fremtidens løsninger på klima, miljø og fødevarer som helhed. Det er et kæmpe ansvar, men også en kæmpe mulighed, som vi ikke skal lade gå forbi, understreger Christian Orthmann.
Vil gerne hjælpe
Han slutter af med at fremhæve håbet om, at han i sit bestyrelsesarbejde kan være en guideline for mange, der er på vej ind i uddannelsessystemet.
- Jeg håber, de vil se på min vej indtil nu og tænke, at når han kan, så kan jeg da også.
- Og så håber jeg, at jeg vil blive brugt af de mange medlemmer, hvis der er ting de døjer med, har ideer, eller noget der undrer dem. Grib telefonen og giv mig et kald. Jeg vil virkelig gerne hjælpe, hvor jeg kan.