Trods politisag: Bæredygtigt Landbrug forfremmer omstridt personlighed til direktør

Til trods for en verserende sag efter fyringen fra Agri Nord bliver projektchef Kim Koch forfremmet til direktør for Bæredygtigt Landbrug. Han har i det seneste halve år arbejdet som projektchef med ansvar for udvikling af foreningens ESG-skabelon.

Bæredygtigt Landbrug har forfremmet Kim Koch til direktør. Formand for foreningen, Peter Kiær, bekræfter forfremmelsen over for avisen.

Direktørudnævnelsen sker til trods for, at Kim Koch i april sidste år blev politianmeldt og fyret fra sin stilling som direktør i Agri Nord, hvor han havde siddet siden november 2014. I foråret sidste år lød det fra bestyrelsesformand i Agri Nord, Carl Chr. Pedersen, at man havde konstateret »økonomiske uregelmæssigheder«, og at man derfor havde besluttet, at Kim Koch skulle fratræde sin stilling omgående.

Men det er ikke noget, der bekymrer formanden:

- Jeg kan naturligvis ikke kommentere på den verserende sag, som der er i øjeblikket. Men lad mig sige helt klart: I Bæredygtigt Landbrugs bestyrelse føler vi os rigtig godt velinformeret om, hvad der ligger til grund for politianmeldelsen, og vi har lært Kim Koch rigtig godt at kende igennem de seneste seks måneder, hvor han har arbejdet med vores ESG-rapport, fortæller Peter Kiær til Effektivt Landbrug.

- Vi har 100 procent tillid til ham, og vi er helt overbevist om, at vi har fundet den rigtige person til at udvikle og lede arbejdet i Bæredygtigt Landbrug, tilføjer han.

- Vi har 100 procent tillid til ham, og vi er helt overbevist om, at vi har fundet den rigtige person til at udvikle og lede arbejdet i Bæredygtigt Landbrug

Peter Kiær

Formand for Bæredygtigt Landbrug

Et »godt match«

Også Kim Koch er godt tilfreds med udnævnelsen:

- Det er et godt match. Jeg synes, de har en spændende profil, fordi de arbejder for at skabe nogle gode rammevilkår for danske landmænd. Og de har noget kant og tør godt gå ud at sige nogle ting, der ikke altid er lige populære, fortæller den nyligt udpegede direktør til Effektivt Landbrug.

Han bekræfter over for avisen, at Agri Nord-sagen stadig bliver efterforsket, og at der ikke foreløbigt er nogen udsigt til en forløsning på sagen, der kan vare alt fra »halvandet til tre år endnu«.

- Jeg er selvfølgelig uenig i de ting, der er blevet smidt efter mig, og det kan jeg dokumentere. Det er svært at have en masse kommentarer til sagen lige nu, mens den verserer, men jeg er i hvert fald bare rigtig ærgerlig og ked af, at det skulle ende sådan, siger han.

- Vi må bare sige, at vi er uenige om nogle punkter her, og det må retten så klare for os, tilføjer han.

Politisag kan vare i flere år

Da han bliver spurgt om, hvorvidt han agter at drage Agri Nord til ansvar for sit tab af anseelse og omdømme, er udmeldingen da også klar:

- Ja, det er da helt klart. Men det er svært at sige, hvor stort og hvor lidt og hvor meget, det er. Men ja, det er da klart. Det er man nødt til, udtaler han.

Han tilføjer, at han er meget taknemlig for de »tilkendegivelser«, han modtager fra sine tidligere kolleger i Agri Nord:

- Jeg vil rigtig gerne rose det personale, jeg har haft igennem årene. Dem har jeg kæmpe respekt for. Det er vanvittigt dygtige folk. De kan ikke gøre ved det her. Det kan jeg også godt mærke i hverdagen: Jeg får rigtig mange tilkendegivelser fra personalet derude. Så det varmer selvfølgelig i sådan en sag.

»En strategisk dygtig direktør«

Den seneste direktør i Bæredygtigt Landbrug, Steen-Flemming Stevns Elmarlund, nåede kun at sidde på posten i to måneder, før han trådte af igen i november sidste år. Derfor har det været vigtigt for Peter Kiær at finde den helt rigtige mand til jobbet i denne omgang, og det føler han er lykkedes:

- Bæredygtigt Landbrug havde virkelig brug for en strategisk dygtig direktør, der kunne se sig operationelt ind i fremtiden, og der er Kim både erfaren og stærkt visionær med begge ben solidt plantet i jorden. Det er det, som foreningen har brug for. Det er det, der optager os – ikke så meget om, hvis der nu sker noget med en politianmeldelse, udtaler Peter Kiær og tilføjer:

- Når vi nu har fundet den rigtige person til opgaven, så er det vigtigste, at vi kan hjælpe dansk landbrug rent politisk, og at vi kan hjælpe vores medlemmer rent praktisk med de opgaver, der er så store, som vi aldrig har haft før. Derfor er det vigtigere at få den rigtige person til at hjælpe os med opgaven end at tænke for meget over, hvad der kan være af sladder i krogene.

- Derfor er det vigtigere at få den rigtige person til at hjælpe os med opgaven end at tænke for meget over, hvad der kan være af sladder i krogene

Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug

Vil være datadrevet

Før han beskæftigede sig med landbruget, har Kim Koch arbejdet 27 år i IT-virksomheden KMD, hvoraf han i ni år var forretningsdirektør og medlem af direktionen og bestyrelsen. Og netop dataopsamling fra og digitaliseringen af landbruget er noget, der ligger den nordjyske direktør højt på sinde:

- Jeg tror ikke, der er et erhverv i hele Danmark og hele verden, der har så meget data, som landbruget har. Altså der sidder jo en computer på alle maskiner – om det er ude i marken eller inde i stalden. Men vi er for dårlige til at bruge det data, og det er lidt ærgerligt, fortæller Kim Koch.

- Vi har nogle af verdens dygtigste landmænd. De er effektive, klimavenlige og passer på deres dyr og deres marker. Men vi er rigtig dårlige til at dokumentere det. Vi kan dokumentere meget mere, hvor klimavenlige vi er. Det synes jeg er ærgerligt, og det er noget af det, jeg vil kæmpe for, fastslår han endvidere.

Kim Koch er allerede tiltrådt stillingen og i fuld gang med jobbet som direktør i Bæredygtigt Landbrug.

Læs også