Mikkel Smedegaard høster sunn hemp i Uganda: - Det er altså en sjov afgrøde
Den danske landmand og YouTuber har fået en praktikplads på NUAC (Northern Uganda Agricultural Centre), under høsten af efterafgrøden sunn hemp lærer han, at arbejdet i Uganda byder på nogle helt andre udfordringer, end man er vant til herhjemme.
- Vejene er fandme ikke særligt gode.
Så klar er udmeldingen fra Mikkel Smedegaard, mens han kører ned ad en broget landevej i en mejetærsker på NUAC (Northern Uganda Agricultural Centre).
Han er på vej ud for at høste en lidt anderledes efterafgrøde, end dem man kender fra Danmark – nemlig sunn hemp, også kaldt crotalaria juncea.
- Det her sunn hemp, det er lidt en spøjs afgrøde. Det er jo ligesom at høste hamp i Danmark. Det er sådan et reb nærmest, man skal køre igennem, forklarer den unge landmand i en video fra gården.
Sunn hemp anvendes primært som efterafgrøde i Uganda, og det er der nogle helt særlige årsager til:
- Fordi den både har en sanerende effekt, og så er den kvælstoffikserende – og generelt bare en god efterafgrøde, forklarer han.

- Lige her hvor jeg står nu, der er det sådan mere eller mindre tørret væk, fortæller praktikanten.
Hårdt manuelt arbejde
En af de ting, som gør særligt indtryk på Mikkel Smedegaard, er det hårde manuelle arbejde, medarbejderne udfører for at læsse en lastbil med afgrøderne.
- De læsser 50 tons af sådan nogle 90 kg’s-sække i den. Og det gør de altså manuelt – altså med håndkraft. De løfter dem bare ind én ad gangen, og de løber nærmest, siger han imponeret og tilføjer:
- De ville gerne have mig til at løfte nogle af dem, men det kan jeg ikke – de er langt stærkere end mig.
Udfordringer i marken
Høsten af sunn hemp er da heller ikke uden udfordringer. Ikke alle marker står lige flot, og vejret er en konstant faktor, påpeger den danske praktikant.
- Lige her hvor jeg står nu, der er det sådan mere eller mindre tørret væk. Men det er jo en del af gamet, og det kender vi også selv fra Danmark af, siger han.
- Lige nu der står vi jo så i den situation, at det snart er regnsæson, og det skal ligesom høstes inden, det begynder at regne – og inden de modne afgrøder begynder at drysse, tilføjer han.
Mikkel Smedegaard demonstrerer i videoen, hvordan man kan høre, når sunn hempen er moden:
- Så ligger det bare i bunden af den her bælg her. Det sidder ikke fast inde i bælgen. Det ligger bare i bunden og rasler.
- Lige her hvor jeg står nu, der er det sådan mere eller mindre tørret væk. Men det er jo en del af gamet
Mikkel Smedegaard, praktikant ved NUAC
Allergi og støv
Mikkel Smedegaard afslører også, at det lige netop for ham er særligt hårdt at høste på ugandiske vilkår:
- Jeg er totalt allergisk over for støv. Så kan man sige, hold kæft det er en åndssvagt karrierevalg at blive landmand. Og især planteavler, hvis man ikke kan tåle støv, siger han og griner.
Han fortæller, at døren i mejetærskeren ikke virker, da den har svært ved at åbne, og at airconditioningen er i stykker, så døren står bare åben.
- Så der kører en del støv igennem i løbet af sådan en dag, så det springer jeg lige over. Jeg kan ikke holde til at sidde alt for meget i den mejetærskeren her.

Det er svært at få afgrøden fri fra mejetærskeren og skærebordet efter høst.
Fra mark til rensning
Efter høsten viser den aspirerende jordbrugsteknolog også, hvordan frøene bliver renset.
- Det her er NUACs egen såsædsfabrik. Den er lavet af Gl. Buurholt. Det fungerer fandme nemt, siger Mikkel Smedegaard.
- Det er bare at smide det ind i sådan en 40-fods container her. Så kører råmaterialet igennem en stor soldkasse lavet af Skiold, hvor alt det dårlige bliver sorteret fra, og det gode ender i en beholder for sig.
Herefter bliver frøene renset og anvendt i en spiringsprøve.

Et kapløb med vejret
I slutningen af videoen forklarer Mikkel Smedegaard, at der er særligt travlt i disse dage på NUAC med at få høsten i hus.
- Det ser ud til, at hele næste uge, der skal det regne. Vi er altid inde i regnesæsonen – så det er bare med at blive færdige, siger han.
Alligevel må mejetærskeren midlertidigt holde stille for at blive vedligeholdt.
- Strået det er grønt – især i lavningerne ned mod dalene, og det sætter sig i maskineriet. Men vi får den skilt ad, og så kører vi igen, siger han.
