Værste tørke i 500 år har givet bedste sæson for agriturisme i mange år

Hvordan vender man tørken til noget positivt i Italien? Familien Cazzaro har satset stort ved at ombygge dele af gården til agroturisme, der er i stor vækst over hele landet. - Det sikrer en stabil indtægt, når afgrøderne brænder væk, siger Frederico Cazzaro.

Her midt i oktober er høsten af sojabønner på den italienske Po-dal netop gået i gang. Sojabønner er sæsonens anden afgrøde på samme marker. For at kunne levere 70 procent af råvarerne fra egen gård til husets køkken - hvilket er et krav for at kunne bruge betegnelsen agroturismo i Italien - så har familien Cazzaro cirka 500 stykker blandet fjerkræ. Fredericos mor har tidligere været landhusmor på gården, men står i dag for maden til gæsterne - hver aften tre retters middag af hjemmelavede produkter. Her er det morgenbordet. Faderen viser, hvordan der slagtes fjerkræ til aftensmaden. Hovedet på fuglen kommer ned i tragten og halsen stikkes gennem åbningen. Derudover er der et komplet slagteri til grise, hvor han selv står for slagtningen. Sidste år blev der råd til at bygge nyt maskinhus. For at have hjemmelavet svinekød til severing for gæsterne er der hele tiden en lille flok slagtesvin på gården. Også vinen er lavet på gården fra de tre hektar vinmarker. En absolut udmærket vin, der også sælges til butikker i området til videresalg. Sommerens tørke har været hård ved mange italienske vinmarker - ikke mindst de kystnære. Her viser Tenuta Venissa, hvordan vinstokke har smidt bladene, da salt havvand er trukket ind i undergrunden, da det ikke har regnet i 10 måneder.

Hvad gør en italiensk landmand, når tørken år efter år bliver værre?

Han følger de regionale opfordringer til at frigive det store potentiale for turistindtægter, som ligger i at bo på landet i Italien.

Agroturismo, som landboturisme hedder på italiensk, er de seneste år blevet meget udbredt og er nu med til at sikre en stabil og velkommen indtægt i tider, hvor klimaet gør markbrug stadig mere tørt og tabsgivende.

Nogle regioner er mere oplagte til agroturismo end andre.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også