Malkekøerne skal holde i mindst 20 år

Hvem giver kalvene komælk ad libitum i et halvt år, er tilfredse med halv ydelse pr. ko og sælger mælken på flasker leveret ved kundernes hoveddør seks dage om ugen? Det gør Aysun Sakmen og hendes mand, der tænker meget alternativt på deres kvægbrug med tilhørende markdrift.

Et kig udover staldanlægget, hvor der er plads til de 100 malkekøer med opdræt og en malkestald med 2 x 5 pladser. Aysun Sakmen og hendes mand har i 23 år drevet gården Gündönümü efter meget alternative principper.

Et kig ind i løsdriftsstalden, hvor køerne i vinterhalvåret tildeles fuldfoder som supplement til det græs, der er i markerne. En meget tilfreds kunde med lidt kunstnerisk sans har lavet denne skulptur med bemalede, tomme mælkeflasker, som Aysun Sakmen står ved.  Mælken er kommet på flaske – uden at være pasteuriseret eller homogeniseret ud fra en særlig tildelt licens. Udover at få fint grønt hø får disse kviekalve lov til at drikke omkring 15 liter komælk i døgnet. Sådan ser fiberfraktionen ud – og den har en let syrlig duft.

Med snart 50 års erfaring med kvæg har jeg aldrig nogensinde oplevet dyr, der er så fortrolige med mennesker – de kommer ligefrem hen til en for at blive kælet for.

Her på stedet – på gården Gündönümü i Tyrkiet – er meget bare så anderledes, at vante tankegange bliver temmelig udfordrede.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også