Forretningsmand fra Odense investerer i landbrug i Hviderusland

Heine Delbing har netop underskrevet en forpagtningskontrakt på 1.000 kr./ha pr. år for 13.400 hektar inklusive bygninger, 6.000 køer, maskiner og faciliteter. Og der er masser af plads til forbedring i produktion og indtjening.

Hviderusland levede op til sit navn under besøget i en af statsfarmenes maskinhuse med hensatte mejetærskere på stribe. Fotos: Heine Delbing. I forpagtningsaftalen indgår tolv vidt spredte kostaldsanlæg af forskellig kvalitet – her et moderne og velfungerende. - Foder er generelt en mangel og ofte begrænsende for køernes ydelser. Bringer vi derfor køerne op i normal foderstand, kan vi forholdsvis let øge ydelsen med 50 procent, forklarer Heine Delbing. Stort set alle bygninger på statsfarmene trænger til renovering. Tolken (rød jakke) oversætter for Martin Ludvigsen, hvad de to hviderussiske ministeriefolk fortæller. Ikke den nyeste form for udfodringsteknologi. Med i forpagtningskontrakten følger 6.000 køer med en gennemsnitlig ydelse på 3.500 kg mælk årligt. - Vores plan er at øge antallet til godt 10.000 køer og hæve ydelsen til minimum 5.000 kg mælk pr. år, fortæller Heine Delbing.

Han indrømmer blankt, at han ikke er landmand.Alligevel har forretningsmanden Heine Delbing en holdning til, hvordan et kæmpelandbrug i Hviderusland skal drives.- Det skal være efter danske standarder både fagligt og etisk med høj velfærd for ansatte og dyr. Og for at nå dette forventer jeg at skulle ansætte 15-20 danske driftsledere i den kommende tid.Effektivt Landbrug har inviteret sig indenfor i hans villa på Hunderupvej, der er Odenses svar på Hellerup, for at få den erfarne erhvervsmands vurdering af investeringsmulighederne i landbrug i Hviderusland.- Jeg ser faktisk store muligheder for at lease landbrug i Hviderusland. Men det kræver både forretningserfaring med anden investering i udlandet og en vis robusthed økonomisk. Og så naturligvis en solid landbrugserfaring, men det kan man ansætte sig til, lyder Heine Delbings melding.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også