Det danske iværksætterfirma AquaGreen havde for nylig inviteret en lang række virksomheder inden for miljøteknologi til et møde på forsøgsanlæg Risø ved Roskilde.

Her præsenterede den ene af AquaGreens to ejere, Henning Schmidt-Petersen, deres banebrydende teknik, de har udviklet de seneste par år.

- I korthed er det et anlæg, der kan indtørre alle typer af frisk slam til en slags biokoks, der er et værdifuldt gødningsprodukt med blandt andet et højt indhold af fosfor, fortæller han og uddyber:

- Forenklet set er processen, at slammet bliver kogt og inddampet via genbrug af gasser, der allerede er i slammet. Der skal således ikke tilføres energi udefra.

Hjælp til landbruget

Set fra landbruget hjælper denne behandling af slam på to måder, oplyser Henning Schmidt-Petersen.

- Dels fjernes tungmetaller og skadelige stoffer fra slammet, der i tørret form så alligevel kan bringes ud som næringsrig gødning på markerne.

- Og dels recirkuleres fosfor i slammet, hvor netop fosfor er ved at slippe op i verden og derfor de kommende år vil blive en dyr gødning.
Endelig forebygges fosfor-udvaskning til vandmiljøet, der i andre lande anses for mere skadeligt for havmiljøet end kvælstofudvaskning.

Unik væksthistorie

Under mødet på Risø viste flere af de inviterede miljøteknologiske firmaer stor interesse for denne nye teknik til slambehandling. 

- AquaGreen er en unik væksthistorie i Region Sjælland, udtaler Christine Qvistorff, som er forretningsudvikler i Erhvervshus Sjælland og Connecting Zealand.

- Virksomheden løser nogle af de største affaldsproblemer ved at omdanne både almindeligt slam fra rensningsanlæg og fiske- eller anden industrislam til en rene, genanvendelige ressourcer i form af biokoks, energi, gødning og andre produkter.

Connecting Zealand er finansieret af Erhvervsstyrelsen og drives af Erhvervshus Sjælland sammen med blandt andet Agro Business Park.

Planter