Sjællandske landmænd står sammen og hjælper hinanden i ny halmbørs
Mens strandløverne er glade for det gode vejr, så ser landmændene anderledes på det. De mange ugers tørke har betydet, at en del svine- og mælkeproducenterne kan komme til at mangle halm til dyrene. Derfor har VKST nu oprettet en halmbørs, hvor man både kan afsætte og efterlyse halm.
VKST kommer nu med et nyt tiltag for at afhjælpe den akutte mangel på halm.
Der er mangel på halm over hele landet, og VKST har derfor oprettet en halmbørs på www.vkst.dk. Her kan landmænd over hele landet skrive sig på en liste, hvis de gerne vil afsætte eller købe halm. Rådgivningsselskabet håber på den måde på at kunne være med til at hjælpe i en situation, hvor mange landmænd er under pres – ikke mindst husdyrproducenter, der kan komme i akut mangel på halm til dyrene.
Hvad skal halmen koste?
Det var rådgivningsselskabet VKST, der så behovet og tog initiativ til halmbørsen, og formanden for VKST, Torben Hansen, opfordrer sine kolleger til at udvise godt kollega-skab og ikke presse prisen på halmen op.
-Jeg synes, man skal være fair, når man forhandler prisen på halm, og det gælder både afsætter og modtager af halm. Vi er i en helt speciel situation, og det skal man ikke udnytte, men derimod huske på, at man også skal kunne handle med naboen til næste år, siger formanden og fortsætter: Vi skal alle sammen gøre hvad vi kan, så vi både kan opfylde de aftaler, vi har indgået med varmeværkerne og samtidig sikre, at der er halm nok til husdyrene, siger han.
Rådgiverne i VKST er da også varsomme med at fastsætte en mindstepris på halm, såvel som med korn, raps, ærter m.m., da prisen kan afhænge af og variere alt efter mængde, vejrforhold, markstørrelse og meget mere.
-En god tommelfingerregler er, at halmen skal have en mindstepris på 15-20 øre kg, når den hentes direkte fra marken. Så vil prisen i de fleste tilfælde dække de direkte udgifter. Vi ser dog stadig betydeligt større priser i markedet, fortæller planteavlschefen i VKST, Jens Ole Pedersen.
Skriv dig selv på listen
VKST står ikke for formidlingen af kontakten mellem landmændene, men via halmbørsen bliver det let for landmændene at få overblik over, hvem der vil sælge eller købe halm. Listen kan ses på www.vkst.dk/halmboersen, hvor man også kan skrive sig op som modtager og afsætter.