Festlig Fynslands Frieserdag

Sammenholdet og passionen for den flotte sorte race var omdrejningspunktet, da Stærbakkegaard forleden lagde rammer til Fynslands Frieserdag. En dag der tegner til at blive en tradition.

Tina Kirkegaard Eriksen deltog selv i dagens konkurrencer på vallakken Tibbe. Mads Milling Eriksen, der er kendt og erfaren i køresporten, rundede dagen af på bane og i terræn. Det krævede fuld fokus at dyste i ringridningen. Champagnegalop for tospand. Boblerne måtte flyde over for flere, da der blev konkurreret i champagnegalop ved Fynslands Frieserdag. Fotos: Camilla Bønløkke

Dannebrog bølgede i vinden, og solen skinnede over de 18 fremmødte fynske friesere og deres storsmilende ryttere, da frieseravlerne Tina Kirkegaard Eriksen og Mads Milling Eriksen lagde baner og naturskønne omgivelser til Fynslands Frieserdag på Stærbakkegaard i Stenstrup.

- Man kan betragte det som en opvarmning til Det Fynske Dyrskue. Der er i hvert fald stor tilslutning indenfor racen til årets dyrskue, hvor mange af dem, der deltager her i dag, skal med, lød det fra Mads Milling Eriksen, da LandbrugFyn kom forbi ved eftermiddagens konkurrencer.

Startede under corona

Fynslands Frieserdag startede oprindeligt, som en erstatning for Det Fynske Dyrskue.

- Da dyrskuet var aflyst på grund af corona for to år siden, synes vi, at der alligevel skulle ske noget. Det blev derfor til sådan en dag, hvor vi mødtes, konkurrerede, spiste og hyggede sammen.

- Sidste år var der så dyrskue igen, men flere har ønsket, at arrangementet blev gentaget, da det var en stor succes, fortæller Mads Milling Eriksen, om dagen der startede med agility for ryttere og håndheste efter morgenmaden, fortsatte med ringridning efter frokost og fotoshoot og blev rundet af med champagnegalop, inden eftermiddagskaffe, fællesspisning og Frieser Quiz.

Stor opbakning

Så det, der startede som en dyrskueerstatning, er blevet så stor en succes, at arrangementet nok ender med at blive en tradition på Stærbakkegaard.

- Vi har simpelthen kopieret dagen fra forrige år, fortæller Tina Kirkegaard Eriksen indimellem hendes runder i ringridningen med hesten Tibbe.

- Med de 18 tilmeldte ryttere og de der i øvrigt bakker op om en hyggelig dag, er vi nok omkring 35, når vi er samlet til frokost og spisning, fortalte Tina Kirkegaard Eriksen.

Hun påpegede, at de kun kan takke for det gode vejr til dagen og glædede sig over den store opbakning, hvor flere deltagere også denne dag har spurgt til, om de afholder dagen igen.

Ægteparret er fælles om passionen for den majestætiske hesterace, hvilket den idyllisk beliggende ejendom også bærer præg af. Mads Milling Eriksen er kendt og erfaren i køresporten og stærkt engageret i blandt andet Fyens Køre Selskab, Dansk Køre Forbund og Dansk Frieser Forbund, mens Tina Kirkegaard Eriksen rider dressur og ligeledes, som formand for Brahetrolleborgforeningen, er engageret i foreningslivet. Desuden er parret naturligvis fælles om arbejdet i deres egen avl af heste.

Konkurrencerne ved Fynslands Frieserdag

Reglerne for dagens konkurrencer var, at man måtte deltage en gang i hver konkurrence. Der måtte rides i alle gangarter, men pointene blev så også tildelt herefter. Dog skulle champagnegaloppen selvsagt foregå i galop i hele den tiltænkte strækning.

Formiddagens agility satte hestene på prøve, idet der var meget miljøtræning i udfordringen med de 10 forhindringer, der var lagt ud. Her blev samarbejdet mellem hest og rytter testet, hvor den enkelte udfordring skulle løses indenfor tidsrammen, inden dommeren sendte ekvipagen videre til næste forhindring.

Efter fotoshoot i de smukke omgivelser på Stærbakkegaard var det tid til frokost, inden den lille ring blev sat i galgen og eftermiddagens konkurrence i ringridning blev sat i gang. En disciplin som var uvant for mange og krævede mere end de tre prøvegange, før de 10 gældende runder pr. deltager blev noteret, og teknikken tildels var fundet.

Ringridningen måtte rides i alle gangarter, men point blev tildelt med 1 i skridt, 2 i trav og 3 point i galop, i fald ringen blev taget.

Eftermiddagens sidste disciplin var champagnegaloppen. Et festligt indslag hvor boblerne måtte flyde over for flere, inden strækningen i galop endte, og glassets indhold skulle måles.

Hver ekvipage red i denne konkurrence tre gange turen med tungen lige i munden og mere eller mindre champagne i glasset ned til opmåling, hvor særligt overgangen fra galop til skridt fik boblerne til at bølge i glasset.

Det resterende indhold i glasset blev lagt sammen for de tre runder og endeligt fratrukket den tid, som turen tog i hele sekunder.

Læs også