bannerPos

Bygepause i byggen

På samme mark på Nordskov ved Ringe, hvor Ideal-mejetærskerne sidste år blev præsenteret af Agco i hvedehøst den 15. juli, høstede Claus Nielsen med den nye MF Ideal 7 med 35 fods skærebord i går fremavlsbyg af sorten Planet. Traktorfører med kornvognen er hans 83-årige far, Erik Nielsen. Fotos: Erik Hansen

Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
08-08-2019 07:11
Gårsdagens heftige byger satte en midlertidig stopper for høsten af fremavlsbyg med Nordskovs nye MF Ideal 7 mejetærsker.

Tirsdag færdighøstede Claus Nielsen sine 50 hektar med fremavlshvede af sorten Graham til Brødr. Ewers. Udbyttet vurderer han til 8,5-9 tons i førsteårsmarken.

I går formiddag tog han så hul på endnu en mark med fremavlskorn til firmaet. Denne gang 25 hektar med bygsorten Planet, hvor hans håb er 6,5-7 tons pr. hektar.

Imidlertid blev det en kort fornøjelse, da en heftig byge ved halv et-tiden trak henover arealerne på Nordskov nordøst for Ringe.

Fremavl først

- For at optimere økonomien i planteavlen har jeg taget fremavlskorn ind i markplanen, og derfor tager jeg disse marker først – og fordi der er udsigt til regn i den kommende tid – selvom byggen her godt kunne have været lidt mere moden. Men netop byg har tendens til at knække ned, hvis den får regn, så jeg håber, vi kan køre i morgen (i dag, red.) igen, lød det fra den 49-årige midtfynske planteavler i maskinhuset i ly for regnen, som dog hurtigt stilnede af igen.

Han er allerede halvt færdig med årets høst af de i alt 580 hektar afgrøder, og selv om det er tidligt, konstaterer han, at afgrøderne er modne.

- Men vi ved, at hkg-vægten falder, hvis vi får regn, og generelt øges udbytterne ikke på dette stadie. Derfor kører vi igen, så snart det er tjenligt igen, og lægger kornet ind på tørreriet.

Altid nyeste model

I går var vandprocenten i byggen på omkring 17 procent, inden Claus Nielsen i regnvejret måtte køre sin nye MF Ideal 7 mejetærsker med 35 fods skærebord tilbage på Nordskov.

Sidste år præsenterede Agco den helt nye Ideal-mejetærskerserie for første gang på den samme mark. Det skete med høst af hvede den 15. juli i den knastørre sommer.

- Derfor så jeg allerede dér dens egenskaber, og da jeg altid har skiftet mejetærsker, når der er kommet ny model, skete også denne gang. Vi har altid kørt Dronningborg her på stedet, og med den nye Ideal har vi fået en rensekvalitet, som huskes fra de gamle Dronningborg-modeller med renseri.

Samtidig fremhæver Claus Nielsen, som er tredje generation på Nordskov, kapaciteten, den skånsomme behandling af materialet i den lange rotor og en meget enkel og hurtig daglig klargøring af Ideal-maskinen.

Mejetærskeren afløser en fem år gammel MF 9380 Hybrid 35 fods-maskine.

Nordskov

  • Ejer: Claus Nielsen (49), 3. generation på gården
  • Markdrift: 580 hektar, heraf 450 hektar egne
  • Afgrøder: 60 hektar raps, 100 hektar alm. rajsgræs, 150 hektar hvede, 150 hektar byg, 15 hektar hestebønner

Miljøminister: Øko-landbrug er godt for grundvandet

Der er et klart behov for at beskytte drikkevandet bedre på grund af det stigende antal sager med fund af rester af pesticider, der har skabt overskrifter siden 2017. Det siger miljøminister Lea Wermelin, efter at det er kommet frem, at der findes pesticidrester i mere end fire ud af ti drikkevandsboringer.

Prisnedtur på svin kan udeblive

Den sæsonmæssige prisnedtur kan helt udeblive i år, lyder det i en markedskommentar fra Danske Svineproducenter. I dag er Nord-West-noteringen igen uændret.

Kina har importeret danske avlssøer

De vedvarende problemer med afrikansk svinepest har fået Kina til at importere godt 900 danske alvssøer via fly. Det skriver Reuters Bureau.

Markedspodcasten - WASDE-rapport presser priserne

WASDE-rapporten presser priserne, men markedsanalytiker Peter Arendt tror dog ikke på, at presset bliver ved.

Økologer vil være en del af klimaløsningen

Klimaet er på alles læber - og med rette. Derfor er klimaet og klimaforandringerne også omdrejningspunktet for en stor del af programmet, når den danske øko-branche samles til økologikongressen 20.-21. november, der er arrangeret af Seges, Økologisk Landsforening, Landbrug & Fødevarer samt Biodynamisk Forening.

Seges svarer fødevareministeren igen

Fødevareministeriets annoncerede stramninger i dyrevelfærdskontrollen får en hård medfart hos Seges Svineproduktion.

Fødevareeksporten er på rekordkurs

Virksomhederne i den danske fødevareklynge øgede eksporten for de første syv måneder i år med 2,4 milliarder kroner sammenlignet med sidste år, og er dermed på rekordkurs.
Side 1 af 1659 (33170 artikler)Prev1234567165716581659Next