bannerPos

Bygepause i byggen

På samme mark på Nordskov ved Ringe, hvor Ideal-mejetærskerne sidste år blev præsenteret af Agco i hvedehøst den 15. juli, høstede Claus Nielsen med den nye MF Ideal 7 med 35 fods skærebord i går fremavlsbyg af sorten Planet. Traktorfører med kornvognen er hans 83-årige far, Erik Nielsen. Fotos: Erik Hansen

Erik Hansen

Redaktør LandbrugFyn
08-08-2019 07:11
Gårsdagens heftige byger satte en midlertidig stopper for høsten af fremavlsbyg med Nordskovs nye MF Ideal 7 mejetærsker.

Tirsdag færdighøstede Claus Nielsen sine 50 hektar med fremavlshvede af sorten Graham til Brødr. Ewers. Udbyttet vurderer han til 8,5-9 tons i førsteårsmarken.

I går formiddag tog han så hul på endnu en mark med fremavlskorn til firmaet. Denne gang 25 hektar med bygsorten Planet, hvor hans håb er 6,5-7 tons pr. hektar.

Imidlertid blev det en kort fornøjelse, da en heftig byge ved halv et-tiden trak henover arealerne på Nordskov nordøst for Ringe.

Fremavl først

- For at optimere økonomien i planteavlen har jeg taget fremavlskorn ind i markplanen, og derfor tager jeg disse marker først – og fordi der er udsigt til regn i den kommende tid – selvom byggen her godt kunne have været lidt mere moden. Men netop byg har tendens til at knække ned, hvis den får regn, så jeg håber, vi kan køre i morgen (i dag, red.) igen, lød det fra den 49-årige midtfynske planteavler i maskinhuset i ly for regnen, som dog hurtigt stilnede af igen.

Han er allerede halvt færdig med årets høst af de i alt 580 hektar afgrøder, og selv om det er tidligt, konstaterer han, at afgrøderne er modne.

- Men vi ved, at hkg-vægten falder, hvis vi får regn, og generelt øges udbytterne ikke på dette stadie. Derfor kører vi igen, så snart det er tjenligt igen, og lægger kornet ind på tørreriet.

Altid nyeste model

I går var vandprocenten i byggen på omkring 17 procent, inden Claus Nielsen i regnvejret måtte køre sin nye MF Ideal 7 mejetærsker med 35 fods skærebord tilbage på Nordskov.

Sidste år præsenterede Agco den helt nye Ideal-mejetærskerserie for første gang på den samme mark. Det skete med høst af hvede den 15. juli i den knastørre sommer.

- Derfor så jeg allerede dér dens egenskaber, og da jeg altid har skiftet mejetærsker, når der er kommet ny model, skete også denne gang. Vi har altid kørt Dronningborg her på stedet, og med den nye Ideal har vi fået en rensekvalitet, som huskes fra de gamle Dronningborg-modeller med renseri.

Samtidig fremhæver Claus Nielsen, som er tredje generation på Nordskov, kapaciteten, den skånsomme behandling af materialet i den lange rotor og en meget enkel og hurtig daglig klargøring af Ideal-maskinen.

Mejetærskeren afløser en fem år gammel MF 9380 Hybrid 35 fods-maskine.

Nordskov

  • Ejer: Claus Nielsen (49), 3. generation på gården
  • Markdrift: 580 hektar, heraf 450 hektar egne
  • Afgrøder: 60 hektar raps, 100 hektar alm. rajsgræs, 150 hektar hvede, 150 hektar byg, 15 hektar hestebønner

Vestjyllands Andel køber én af landets største specialforretninger

Fra 1. oktober 2019 overtager Vestjyllands Andel aktiviteterne i AgroLand i Vamdrup. I samme forbindelse ændrer grovvareselskabets fysiske butikker navn fra Energi & Hobby til netop AgroLand.

New Holland viser nyt frem på Have og Landskab 2019

De besøgende på New Holland standen ved 2019-versionen af Have og Landkab kan se frem til at opleve et line-up af nyheder indenfor kompakt-traktorer, traktorer, jordfræsere og CE-maskiner.

- Det er fuldstændig »Klods-Hans«, at man skal være færdig med at høste 20. august

Europaparlamentariker Asger Christensen (V) har bedt EU-Kommissionen om svar på, hvordan de andre lande tolker reglerne, når det kommer til de høstfrister, som danske landmænd skal overholde.

Ingen yderligere stramninger til landbrugets brug af sprøjtemidler lige om hjørnet

Den nye miljøminister Lea Wermelin (S) vil afvente undersøgelser, før hun eventuelt vil sætte gang i yderligere stramninger for landbrugets brug af sprøjtemidler. Dermed er forbud mod sprøjtning på §3-arealer også foreløbigt udskudt.

Lad markskydning fortsætte

Skydning af avlsdyr på marken skal nedbringes. Den praksis skulle hindre, at udegående dyr blev stressede af transport op til slagtning, og det bør kunne fortsætte, mener Erling Bonnesen, der har stillet to spørgsmål til fødevareministeren.

Fint udbytte i mosejorden

Onsdag eftermiddag kunne Jan Nørgaard endelig køre mejetærskeren ud i maltbyggen ved Store Vildmose i Vendsyssel. Nu køres der på højtryk, så alle afgrøder forhåbentlig er i hus inden onsdag i næste uge, hvor der igen er lovet regn.
Side 1 af 1611 (32212 artikler)Prev1234567160916101611Next