bannerPos

Bygepause i byggen

På samme mark på Nordskov ved Ringe, hvor Ideal-mejetærskerne sidste år blev præsenteret af Agco i hvedehøst den 15. juli, høstede Claus Nielsen med den nye MF Ideal 7 med 35 fods skærebord i går fremavlsbyg af sorten Planet. Traktorfører med kornvognen er hans 83-årige far, Erik Nielsen. Fotos: Erik Hansen

AF: ERIK HANSEN

REDAKTØR, LANDBRUGFYN
08-08-2019 07:11
Gårsdagens heftige byger satte en midlertidig stopper for høsten af fremavlsbyg med Nordskovs nye MF Ideal 7 mejetærsker.

Tirsdag færdighøstede Claus Nielsen sine 50 hektar med fremavlshvede af sorten Graham til Brødr. Ewers. Udbyttet vurderer han til 8,5-9 tons i førsteårsmarken.

I går formiddag tog han så hul på endnu en mark med fremavlskorn til firmaet. Denne gang 25 hektar med bygsorten Planet, hvor hans håb er 6,5-7 tons pr. hektar.

Imidlertid blev det en kort fornøjelse, da en heftig byge ved halv et-tiden trak henover arealerne på Nordskov nordøst for Ringe.

Fremavl først

- For at optimere økonomien i planteavlen har jeg taget fremavlskorn ind i markplanen, og derfor tager jeg disse marker først – og fordi der er udsigt til regn i den kommende tid – selvom byggen her godt kunne have været lidt mere moden. Men netop byg har tendens til at knække ned, hvis den får regn, så jeg håber, vi kan køre i morgen (i dag, red.) igen, lød det fra den 49-årige midtfynske planteavler i maskinhuset i ly for regnen, som dog hurtigt stilnede af igen.

Han er allerede halvt færdig med årets høst af de i alt 580 hektar afgrøder, og selv om det er tidligt, konstaterer han, at afgrøderne er modne.

- Men vi ved, at hkg-vægten falder, hvis vi får regn, og generelt øges udbytterne ikke på dette stadie. Derfor kører vi igen, så snart det er tjenligt igen, og lægger kornet ind på tørreriet.

Altid nyeste model

I går var vandprocenten i byggen på omkring 17 procent, inden Claus Nielsen i regnvejret måtte køre sin nye MF Ideal 7 mejetærsker med 35 fods skærebord tilbage på Nordskov.

Sidste år præsenterede Agco den helt nye Ideal-mejetærskerserie for første gang på den samme mark. Det skete med høst af hvede den 15. juli i den knastørre sommer.

- Derfor så jeg allerede dér dens egenskaber, og da jeg altid har skiftet mejetærsker, når der er kommet ny model, skete også denne gang. Vi har altid kørt Dronningborg her på stedet, og med den nye Ideal har vi fået en rensekvalitet, som huskes fra de gamle Dronningborg-modeller med renseri.

Samtidig fremhæver Claus Nielsen, som er tredje generation på Nordskov, kapaciteten, den skånsomme behandling af materialet i den lange rotor og en meget enkel og hurtig daglig klargøring af Ideal-maskinen.

Mejetærskeren afløser en fem år gammel MF 9380 Hybrid 35 fods-maskine.

Nordskov

  • Ejer: Claus Nielsen (49), 3. generation på gården
  • Markdrift: 580 hektar, heraf 450 hektar egne
  • Afgrøder: 60 hektar raps, 100 hektar alm. rajsgræs, 150 hektar hvede, 150 hektar byg, 15 hektar hestebønner

Stille hvedeeksportmarked

Investeringsfondene satte sig på hænderne forud for forlænget weekend i det amerikanske. Argentinsk sojaindustri lider.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.
Side 1 af 1871 (37406 artikler)Prev1234567186918701871Next