bannerPos

Bygepause i byggen

På samme mark på Nordskov ved Ringe, hvor Ideal-mejetærskerne sidste år blev præsenteret af Agco i hvedehøst den 15. juli, høstede Claus Nielsen med den nye MF Ideal 7 med 35 fods skærebord i går fremavlsbyg af sorten Planet. Traktorfører med kornvognen er hans 83-årige far, Erik Nielsen. Fotos: Erik Hansen

AF: ERIK HANSEN

REDAKTØR, LANDBRUGFYN
08-08-2019 07:11
Gårsdagens heftige byger satte en midlertidig stopper for høsten af fremavlsbyg med Nordskovs nye MF Ideal 7 mejetærsker.

Tirsdag færdighøstede Claus Nielsen sine 50 hektar med fremavlshvede af sorten Graham til Brødr. Ewers. Udbyttet vurderer han til 8,5-9 tons i førsteårsmarken.

I går formiddag tog han så hul på endnu en mark med fremavlskorn til firmaet. Denne gang 25 hektar med bygsorten Planet, hvor hans håb er 6,5-7 tons pr. hektar.

Imidlertid blev det en kort fornøjelse, da en heftig byge ved halv et-tiden trak henover arealerne på Nordskov nordøst for Ringe.

Fremavl først

- For at optimere økonomien i planteavlen har jeg taget fremavlskorn ind i markplanen, og derfor tager jeg disse marker først – og fordi der er udsigt til regn i den kommende tid – selvom byggen her godt kunne have været lidt mere moden. Men netop byg har tendens til at knække ned, hvis den får regn, så jeg håber, vi kan køre i morgen (i dag, red.) igen, lød det fra den 49-årige midtfynske planteavler i maskinhuset i ly for regnen, som dog hurtigt stilnede af igen.

Han er allerede halvt færdig med årets høst af de i alt 580 hektar afgrøder, og selv om det er tidligt, konstaterer han, at afgrøderne er modne.

- Men vi ved, at hkg-vægten falder, hvis vi får regn, og generelt øges udbytterne ikke på dette stadie. Derfor kører vi igen, så snart det er tjenligt igen, og lægger kornet ind på tørreriet.

Altid nyeste model

I går var vandprocenten i byggen på omkring 17 procent, inden Claus Nielsen i regnvejret måtte køre sin nye MF Ideal 7 mejetærsker med 35 fods skærebord tilbage på Nordskov.

Sidste år præsenterede Agco den helt nye Ideal-mejetærskerserie for første gang på den samme mark. Det skete med høst af hvede den 15. juli i den knastørre sommer.

- Derfor så jeg allerede dér dens egenskaber, og da jeg altid har skiftet mejetærsker, når der er kommet ny model, skete også denne gang. Vi har altid kørt Dronningborg her på stedet, og med den nye Ideal har vi fået en rensekvalitet, som huskes fra de gamle Dronningborg-modeller med renseri.

Samtidig fremhæver Claus Nielsen, som er tredje generation på Nordskov, kapaciteten, den skånsomme behandling af materialet i den lange rotor og en meget enkel og hurtig daglig klargøring af Ideal-maskinen.

Mejetærskeren afløser en fem år gammel MF 9380 Hybrid 35 fods-maskine.

Nordskov

  • Ejer: Claus Nielsen (49), 3. generation på gården
  • Markdrift: 580 hektar, heraf 450 hektar egne
  • Afgrøder: 60 hektar raps, 100 hektar alm. rajsgræs, 150 hektar hvede, 150 hektar byg, 15 hektar hestebønner

Nyt værktøj sikrer hurtig og effektiv rengøring af rullende mælkeautomat til kalve

En stor del af Calvex’ kunder gør et godt stykke arbejde omkring den daglige rengøring af deres Mælketaxa. Men der er også plads til forbedringer, lyder det fra firmaet, som nu gør rengøringen endnu nemmere i hverdagen.

Plus 15 procent efterafgrøder ødelægger mere, end det gavner

Foreningen for reduceret jordbearbejdning i Danmark har i årevis argumenteret for, at der er brug for langt større frihed til at sammensætte gode, effektive blandinger med indhold af bælgplanter – uden at blive hørt. Det fremmer ikke forståelsen for efterafgrøderne, siger formanden for FRDK’s fagudvalg.

Vi vil behandles ordentligt!

Efterafgrøderne forværrer klimakrisen – bak op om »Oprør fra landet«, anbefaler en af initiativtagerne, Peter Kiær.

Økologien fænger: - Sjovt med det gamle håndværk

Det gamle håndværk har været sjovt at vende tilbage til. Og ny teknologi lokker, siger Ulrik Olsen.

Økologitilskud og handelsstrategi reddede bundlinjen

Hvis Agrovest var fortsat med konventionel drift, havde økonomien været dårligere i både 2018 og 2019.

Økologisk omlægning var det bedste valg for bundlinjen

En driftsleders jobskifte gav anstødet til, at Agrovest droppede konventionelt landbrug. Omlægningen er gået godt, fortæller medejer af det økologiske planteavlsselskab, Ulrik Olsen.

Bøden for en udgået dunk i kemirummet er 8.000 kroner

Brug tid her i vinter på at gennemgå kemirum og kemilager. - Det kan være den bedste timeløn, du kan sikre dig, i forhold til risikoen for, at der i tilfælde af en kontrol bliver fundet ulovligt kemi, påpeger Agrovi.

Veterinær julesang møder kritik i landbruget

- Det er dårlig stil, lyder det fra Per Bardrum, direktør hos Danske Svineproducenter, om en julesang fra statslige veterinærfolk, der sang om skærpet kontrol og om at give transportører med logbogsændringer »det glatte lag«. Humor og satire er okay til en julefrokost, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

DLG-messe med klima og vækst på dagsordenen

Ringsted Sport Center danner i begyndelsen af januar rammen om DLG VækstForum, der blandt andet har fokus på klima og bæredygtighed.

Skån klima og natur for politisk aktivisme

Skån klima og natur for politisk aktivisme
Side 1 af 1723 (34459 artikler)Prev1234567172117221723Next