bannerPos

Det går med hjælp fra gode naboer

Landmand Lars Olsen viser, hvordan knækkede strå i maltbyggen har medført, at kernerne er begyndt at spire. Fotos: Majbritt Christensen
På Rørbækgaard ved Frederikssund venter Lars Olsen utålmodigt på, at der kommer et par dages tørvejr, så den sidste halvdel af høsten kan komme i hus.

- Jeg plejer at sige, at jeg ikke gider stresse over høsten, før vi når omkring den 25. august.

- Men nu kunne jeg altså godt tænke mig at få det sidste overstået, siger Lars Olsen, der driver den 200 hektar store Rørbækgaard i Store Rørbæk nær Frederikssund med traditionelle kornafgrøder og raps.

Udover sit eget høster han 150 hektar for omkringliggende gårde. Han er selv pilot på mejetærskeren, men får uvurderlig hjælp fra gode naboer, en pensioneret politimand og en smed, der hvert år stiller op og hjælper med at køre de to kornvogne.

- Uden deres hjælp gik det simpelthen ikke. Bedriften er jo ikke helt stor nok til at have en mand gående. Hvad skulle vi for eksempel lave en dag som i dag? Gå og glo på hinanden, griner han, og peger ud på regnen, da avisen kom en tur forbi i går.

Vil ikke tørre korn

Og vejret har da virkelig også været et tema i år, også for Lars Olsen.

Først med det tørre forår hvor man ikke rigtigt vidste, om det hele ville blive til noget. Så kraftig varme og godt med vand, der satte det hele i kraftig vækst og i nogle afgrøder gav problemer med lejesæd.

Og lige nu det højaktuelle spørgsmål: Får vi et par tørvejrsdage, så vi kan få resten i hus?

- Mine naboer kører jo og høster på 18 procent vand. Men da jeg ikke selv har tørremuligheder, vil jeg helst prøve at undgå at betale mig fra det. Jeg skal ikke have noget ind at ligge, før vi er under 16,5 procent, forklarer han.

Lars Olsen er også meget opmærksom på, at den gode kvalitet, han har liggende, ikke bliver blandet op med noget, der er vådt eller har for højt proteinindhold.

Lidt for god vækst

På Rørbækgaard har Lars Olsen i år oplevet lidt problemer med lejesæd. Særligt rugen lagde sig tidligt i år og også maltbyg har været i lidt for god vækst.

- Min egen vurdering er, at det har kostet omkring 1.500 kilo i rugen. Den smed sig meget tidligt og lå helt flad, fortæller han.

- I byggen er problemet dog lidt større, fordi planterne i stedet for blot at lægge sig simpelthen knækker, så mejetærskeren klipper lige over aksen. Så er det altså svært at få kornet i hus!

Lars Olsen mistænker selv, at den kraftige vækst og deraf følgende lejesæd kan skyldes, at man er kommet til at undervurdere, hvor meget næring der var tilbage i jorden efter sidste års lidt magre høst.

- Og så har efterafgrøderne også i den grad virket efter hensigten og virkelig efterladt noget energi til den efterfølgende afgrøde. Så man kunne nok have sparet lidt på den supplerende gødskning, fastslår han og understreger, at det er helt hans egen vurdering.

God høst trods alt

Indtil videre har høsten på Rørbækgaard dog alt i alt været god i år.

Særligt rapsen har ifølge Lars Olsen overrasket positivt, efter at den stod og hang lidt i det tørre forår.

Her er de varme sommerdage med efterfølgende nedbør kommet lige i rette tid til, at udviklingen er vendt og afgrøden kommet flot igen. Lars Olsen har opnået udbytter på 4.500 kg renvare på JB 3 jord, hvilket er meget tilfredsstillende.

Også udlæggene har han nået at få sået i god tid.

- Nu håber jeg bare, at kvaliteten holder i maltbyggen, for nu ser det ud til, at vi godt kunne gå hen at få nogle gode priser, afslutter Lars Olsen.

majbritt@effektivtlandbrug.dk
telefon: 61 22 60 40