Vellykket start på fynsk byghøst

Erik og Helge Jensens syv hektar vinterbyg blev onsdag i uge 28 blandt de første hektar korn, der blev høstet på Fyn.

Onsdag i uge 28 lige over middag kørte den to år gamle New Holland 9.90 mejetærsker med sit 41 fods variobord ind i marken hos brødrene Erik og Helge Jensen i Hjulby ved Aunslev på Østfyn og høstede syv hektar vinterbyg af sorten Valerie.

- Det er nemt at køre i. Det står fint op og er med en vandprocent på godt 14, lød det fra Helge Jensen, der fik indfriet sine forventninger om et udbytte omkring de syv tons. Et tilfredsstillende udbytte for den erfarne landmand på den lidt mildere jord.

- Marken er en JB4, så syv tons er udmærket. Lidt tættere hjemme på er jorden en JB 6-7. Der er høsten en uges tid senere og meget gerne med udbytter omkring de ni tons, vurderede han.

Frøgræsset er en lille uge forsinket

Tidspunktet for start af vinterbyghøst er ifølge brødrene forventeligt.

- Det var nogenlunde samme tidspunkt, vi høstede sidste år. Men vi plejer også at høste rødsvinglen på det her tidspunkt. Og det får vente på sig. Vi fik lidt vand, og det har gjort, at vi først kommer i gang med det i uge 29, fortalte Helge Jensen, der har 140 hektar med rødsvingel, der høstes i fællesskab med nabo.

Vinterbyggen blev kørt direkte hjem i fodersiloen, hvor der netop er bygget endnu en i rækken.

Erik og Helge Jensen driver i alt 650 hektar på ejendommene Haulund og Bakkegaard på det østlige Fyn og har en svineproduktion på 565 søer med tilhørende smågrise og slagtesvin.

Markplan

200 ha hvede

150 ha vårbyg

140 ha rødsvingel

100 ha raps

50 ha vinterbyg

10 ha vedvarende græs og brak

Læs også