Overraskende moden hvede: - Vi blev taget lidt med bukserne nede

Peter Jonasson ved Assens havde ikke ventet, hans ølandshvede var høstklar. Men en prøvekørsel torsdag viste en overraskende lav vandprocent. Så både torsdag og fredag er der gang i hans 35 fods Claas mejetærsker med fint udbytte.

Christian Jonasson læser til jordbrugsteknolog i Aarhus, men er her i sommerferien en meget velkommen høsthjælp på far, Peder Jonassons, landbrug nord for Assens. Fotos: Jørgen P. Jensen Der høstes fredag eftermiddag den særlige vårhvede, ølandshvede, som er en godt betalt brødhvedetype. Det er anden sæson, at Peder Jonassons Claas Lexion 8700 er i gang på gården. - Den er så nem og behagelig at køre, siger pilot Christian Jonasson. Det er meget fine og rene kerne af ølandshvede, der kommer i mejetærskerens tank. Foreligger udbytte i ølandshveden på 4,8 t/ha, hvilket er over et normaludbytte. Her fredag køres der endda på en bedre jordtype. Den gamle vårhvede-type, ølandshvede, er meget halmrig og med tynde, lange aks. Denne mark er sået 26 marts og sprøjtet to gange mod meldug, som den er ret modtagelig for. - Normalt vil vi gerne høste ølandhveden med omkring 20 i vandprocent for at opnå et ordentlig faldtal, siger Peder Jonasson, der torsdag opdagede, at hveden nu var nede på 17 procent vand. Det går nemt med at høste den opretstående hvede. Fredag eftermiddag er der fuld gang i høstmaskinerne overalt på Vestfyn - her i vårhvede ved Peder Jonasson, Barløse.

- Det er første gang nogensinde, at vi høster vores ølandshvede så tørt, fastslår Peter Jonasson, Barløse ved Assens på Vestfyn.

- Normalt vil vi gerne høste ølandhveden med omkring 20 i vandprocent for at opnå et ordentlig faldtal.

Han prøvede her i de seneste dage at høste i sin vårbyg, men der var 23 procent vand. Og en prøvekørsel i almindelig vinterhvede torsdag viste 19 procent vand.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også