Tidlig høst er et godt argument for vinterhestebønnerne

Vi har fulgt hestebønnemarken på Palsgaard Gods gennem vækstsæsonen, og onsdag var det blevet eksamenstid, da vinterhestebønnerne blev høstet med 12 procent vand.

De rækkesåede hestebønner er afmodnet mest ensartet. I de bredsåede står nogle sene sideskud stadig grønne. De påvirker dog ikke vandprocenten på cirka 12 væsentligt. Foto: Kasper Stougård Palsgaards godsinspektør John Larsen (til venstre) og produktchef Kenneth Weber Søbye fra Hornsyld Købmandsgaard smiler, selv om forventningen til udbyttet ikke helt blev indfriet. At høste hestebønner den 10. august med 12 procent vand er en fornøjelse i sig selv. Foto: Kasper Stougård Hestebønnerne på Palsgaard blev sået den 14. oktober 2021 og er klar til høst en måneds tid, før nabomarkens vårsåede hestebønner. Foto: Kasper Stougård På nabomarken er de vårsåede hestebønner stadig grønne, selv om afmodningen så småt er begyndt. Foto: Kasper Stougård Bønnerne sidder lidt lavt og nødvendiggør en lav stubhøjde. Derfor har piloten begrænset hastigheden til 6,5 kilometer i timen på Palsgaards bæltemaskine. - Skulle den selv bestemme, ville vi køre ti kilometer i timen, siger Martin Andersen, som sidder bag rattet.

Bag rattet på Palsgaards New Holland CR9.90 ser Martin Andersen de sprøde stængler forsvinde ind i sluget, mens bønnerne rasler i tanken bag ham. Vandprocenten svinger mellem 12 og 13.

- Afmodningen er meget mere ensartet her i de rækkesåede end i de bredsåede hestebønner, konstaterer han.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også