VKST-opfordring: Harv brandbælter, selvom det er imod reglerne

Lige nu er det et must at harve brandbælter som forebyggelse – også selvom det er imod reglerne, lyder opfordringen fra VKST.

Sjældent har afgrøderne og de omkringliggende arealer været så tørre som lige nu. Og den farlige kombination af høstmaskiner og tørhed får rådgivningsvirksomheden VKST til at anbefale, at landmændene tager forholdsregler, som normalt ikke bliver brugt. Nemlig harvning af brandbælter.

- Hvis man harver brandbælter, straks markerne er høstet, kan det redde rigtig store værdier. Især op mod særligt følsomme områder, hvor man vurderer, at der er særligt fare, eksempelvis tørre nåletræsskove, ejendomme med stråtag og lignende. Det er kun rettidig omhu, siger planteavlskonsulent Ole Schou fra VKST.

Vandvogn og brandslukningsudstyr skal naturligvis stadig være med som standard-udstyr, når der høstes, minder han om.

 

Kan begrænse brandrisiko

Planteavlskonsulenten bakkes op af administrerende direktør i VKST, Mads Birk Kristoffersen.

- I VKST er vi klar over, at harvning af brandbælter er imod reglerne vedrørende jordbehandling i efteråret. Men som rådgivningsvirksomhed for det sjællandske landbrug står vi bag denne anbefaling for at begrænse brandrisikoen, også selvom et brandbælte kan være en uretmæssig harvning, siger Mads Birk Kristoffersen.

VKST taler ikke om at harve store arealer, men netop kun nødvendige brandbælter for at forhindre og inddæmme branden, hvis den opstår, og dermed beskytte særlige værdier mod oplagt fare.

- De første tærskere og pressere er allerede brændt, og risikoen for flere ulykker er stadig stor. En sten på kniven antænder marken på et kort øjeblik, og alt kan brænde. Det er som at køre på en krudttønde, så vi kan ikke tage foranstaltninger nok, siger planteavlskonsulent Ole Schou.

Læs også