Hvor kommer den mad, der bliver stillet på køkkenbordet i bund og grund fra? Det har den selvejende videns- og forandringsorganisation Madkulturen, der hører under Miljø- og Fødevareministeriet, undersøgt i en årrække, og de har netop sendt årets rapport på gaden.

Og efter et 2020, hvor corona-pandemien og hjemsendelse i den forbindelse fik danskerne til at bruge mere tid på i køkkenet, er det således gået den modsatte vej i år.

Således er det i 2021 kun 44 procent af danskerne, der spiser aftensmad lavet fra bunden på en typisk dag mod 50 procent i 2019, Og det bekymrer direktør i Madkulturen, Judith Kyst.

- Særligt børnefamilierne var gode til at tage børnene med i køkkenet sidste år. At lære børn at lave mad fra bunden er en af de bedste samfundsinvesteringer, vi kan lave. Den gamle sætning »du bliver, hvad du spiser« gælder stadigvæk, siger hun.

Det hører dog med til historien, at tallene i Madkulturen 2021 viser, at i alt 70 procent af aftensmåltiderne enten er helt og aldeles færdiglavet eller overvejende hjemmelavet.

Fællesskab om aftensmaden

Til gengæld har pandemien også været med til at gøre, at langt flere danskere foretrækker selskab i forbindelse med måltider end tidligere.

- Fællesskabet om maden er virkelig kommet op på dagsordenen efter corona-pandemien satte ind. Værdien af selskabet er simpelthen steget. Både for familier og for de mange danskere, der spiser alene, siger Judith Kyst.

Helt overordnet mener danskerne, at jo længere tid vi sidder sammen ved bordet, jo bedre er oplevelsen. Færre fandt det fælles måltid stressende end før. Ja, faktisk er udviklingen især drevet af børnefamilierne, der oplever mindre konflikt ved bordet i 2021, end før corona.

Også blandt de 27 procent af danskerne, der normalt spiser alene, er savnet blevet større, end ved sidste måling.

- Hele aftensmåltidets position, det at vi sidder omkring et bord, og spiser sammen på et fast tidspunkt, er blevet styrket. At så mange danskere strukturerer hverdagen omgang aftensmåltidet er ret unikt i forhold til de andre nordiske lande, siger direktøren.

Madkulturen har udgivet rapporter om danskernes madvaner siden 2014.