Landboforeninger klar med hjælp til medlemmer efter konkurssag
Landboforeninger står klar med rådgivning til medlemmer, der er kommet i klemme i grovvarevirksomheden BMG A/S’ konkurs.

Nogle landmænd står til økonomiske tab, der kommer til at gøre rigtig ondt, når høsten også har svigtet, vurderer Hans Gæmelke, der er formand for Djursland Landboforening.
Grovvarevirksomheden BMG A/S’ konkurs modtages med stor beklagelse af blandt andre formanden for Djursland Landboforening, Hans Gæmelke, på foreningens hjemmeside.
- Vores tanker går først og fremmest til de landmænd, der på baggrund af selskabets konkurs står til at imødese et tab for manglende afregning for deres afgrøder. Et tab, der efter et år som 2018, for nogle landmænd, økonomisk vil gøre rigtig ondt, når høsten også har svigtet, lyder det fra Hans Gæmelke, der tilføjer:
- For de medlemmer af Djursland Landboforening, der har penge til gode, kan jeg kun opfordre til at kontakte landboforeningen for at få undersøgt deres retsmæssige stilling.
Havde tillid
Hans Gæmelke har selv handlet med grovvarevirksomheden, som Jens Møller og Søren Blach grundlagde for 14,5 år siden i Randers.
- Vi er mange landmænd, der har været glade for samarbejdet med BMG A/S og oplevet BMG A/S som en troværdig samarbejdspartner, som nu tilsyneladende er udsat for svig og unddragelse.
Grovvarevirksomheden begærede sin konkurs i mandags, og i går udpegede skifteretten to kuratorer til at afvikle handelsselskabet: Torben Korsager, der er partner i advokatfirmaet Interlex, og Søren Christensen Volder, der er partner i advokatfirmaet BechBruun i Aarhus.
- For de medlemmer af Djursland Landboforening, der har penge til gode, kan jeg kun opfordre til at kontakte landboforeningen for at få undersøgt deres retsmæssige stilling
Hans Gæmelke opfordrer til, at kuratorerne og Søren Blach, der var medejer af BMG A/S, forsøger at få de sunde dele af virksomheden solgt over til allerede eksisterende tilsvarende forretninger, så tabet for landmændene minimeres mest muligt.
Sikr beviset
Ifølge Østdansk Landboforening har BMG hentet »rigtig meget« korn de sidste to uger hos landmændene. Det fremgår af en mail, som landboforeningen har sendt til sine medlemmer.
- Sørg for at sikre dig bevis for hvor meget – altså vejesedler og kontrakt om pris, og hvad du i øvrigt konkret har af bevis på det. Gør dit krav op, og anmeld det i boet, anbefaler Østdansk Landboforening i mailen.
Landboforeningen råder desuden de berørte landmænd til at forberede banken på en strammere likviditet, fordi det sjældent lykkes at få hele tilgodehavendet udbetalt ved en konkurs.
- Du kommer til at få et tab. Tal også med din økonomirådgiver om håndtering i forhold til moms og bogføring.
- Har du indgået kontrakt om køb af for eksempel gødning, skal du have oplyst fra kurator, om han indtræder i og opfylder kontrakten. Hvis ikke, er du fri til at indgå andre aftaler med og købe andetsteds.
Forpligtelser
Kornsælgere, der ikke nåede at levere kornet til BMG, bør spørge kurator, om de er ude af kontrakten eller ej, lyder rådet videre.
Årsagen til BMG’s konkurs er ifølge Søren Blach »alvorlige uregelmæssigheder« i virksomhedens handler, hvilket førte til insolvens. Mistanken om uregelmæssighederne blev vakt så sent som i torsdags. Hvor længe, det har stået på, vides endnu ikke.
Den anden medejer af BMG A/S, Jens Møller, har ifølge virksomheden erkendt, at han egenhændigt har foretaget regnskabsmæssige transaktioner på baggrund af fiktive handler og fakturaer. Konsekvensen har angiveligt været et »betydeligt tocifret milliontab«.
Bestyrelsen for BMG bortviste søndag Jens Møller som direktør i BMG og meldte ham til politiet.
Kuratorerne vil i den kommende tid gøre op, hvor mange kunder, der er berørt af konkursen. Ifølge Landbrugsavisen vil kuratorerne ligeledes afholde to stormøder i næste uge. Når tid og sted er fastlagt, vil det blive offentliggjort på de to advokatfirmaers hjemmesider.
Bank forventer tab på 45 millioner kroner
Som følge af BMG’s konkurs nedjusterer Spar Nord nu sine forventninger til nettoresultatet for 2018, oplyser banken i en fondsbørsmeddelelse.
- Spar Nord er blevet ramt af et uventet tab på en af bankens erhvervskunder som følge af en svindelsag hos denne, der har ført til virksomhedens konkurs og et forventet tab for banken på cirka 45 millioner kroner.
- Som et resultat heraf forventer banken nu et resultat efter skat på i niveauet 920 millioner kroner mod tidligere i niveauet 1,0 milliarder kroner, lyder det.
Spar Nord offentliggør sit regnskab for 2018 den 7. februar.