Det var både diskussioner med enighed og samtaler, hvor enderne havde svært ved at nå sammen, der prægede årets Klimafolkemøde i Middelfart. Men alle var enige om, at vejen til et bedre klima kræver fælles handling - både kollektivt og individuelt.
Klimafolkemødet i Middelfart er en årlig begivenhed, som sætter klimaet øverst på dagsordenen over tre dage i uge 35. Og i år var ingen undtagelse. Som de øvrige år, vrimlede det med mennesker langs hele havnefronten, hvor foreninger, virksomheder, politiske partier m.fl. havde opstillet boder og fyldte telte tilbød foredrag og samtaler om alt fra muligheden for at få flere til at cykle i landdistrikterne til generationsskifte i landbruget.
Selv kalder arrangørerne Klimafolkemødet for klimakampens største arena for praktisk inspiration, hvor forskere præsenterer den nyeste viden, virksomheder viser de mest effektive eksempler og hvor unge som gamle får en tro på, at der er en vej gennem klimakrisen, hvis vi står sammen og handler både kollektivt og individuelt.
- Klimafolkemødet er derfor både folkeligt, politisk og fagligt. Vi er sat i verden for at skabe fælles resultater, lyder det.
Løvens Hule
Blandt de landbrugsfaglige emner var blandt andet fokus på fremtidens fødevarer, hvor landsmandsinvestor Søren Rasmussen samt Christian Arnfeldt og Tommy Ahlers begge kendt fra tv-programmet Løvens Hule deltog i et lignende arrangement, hvor to virksomheder fik mulighed for at få investorerne med på holdet.
Niels Kristian Sørensen fra Nikris talte varmt for sit plantebaserede ostealternativ til madlavning, der baserer sig på regionale råvarer af højeste kvalitet.
Han påpegede, at han allerede oplevede stor interesse fra flere professionelle køkkener, og endte med et ja-tak til videre dialog fra alle tre mulige investorer.
Næste generation
Med overskriften »Dyrk den næste generation« blev der også sat fokus på, hvad de unge landmænd skal dyrke i fremtiden.
Pernille Lohmann fra DLR Kredit fremhævede, at der fortsat vil være høje krav til tilpasningsevnen i landbruget, hvilket hun tror på, at de danske landmænd kan honorere.
Patrick Mikkelsen, landmand og medlem af LandboUngdom fremhævede behovet for at fortsætte med at producere de traditionelle produkter, med fokus på den bæredygtige drift, hvor både miljø, dyrevelfærd og økonomi er tænkt ind.
- Vi skal have en diversitet i afgrøderne, så det er sæsonbaseret, sagde han blandt andet.
Anders Harck, landmand og formand for Seges Innovation påpegede, at vi i 2030 skal producere det, forbrugerne efterspørger både i Danmark og i udlandet.
- Jeg tænker, vi både skal udvikle den animalske sektor og producere plantebaseret.
- Vi skal have en stærk økonomi for at udvikle os. Der skal være et marked derude, sagde han til de mange tilhørere.