Medie: Sønderjysk storlandbrug søsætter 34 nye initiativer som reaktion på fremtidig CO2-afgift

Frustration kan ifølge direktør på Gram Slot, Svend Brodersen, virke lammende. Men han har erfaring med, at handling sætter frustration og lammelse til vægs. Derfor har han ladet sin frustration over en kommende CO2-afgift erstatte med 34 klimainitiativer.

- Som direktør for og medejer af Gram Slot har jeg, som de fleste andre landmænd i Danmark, været ramt af frustration over ikke at vide, hvordan min virksomheds fremtid vil være med udsigt til en CO2-afgift på mellem 5 og 15 millioner kroner årligt.

Sådan lyder det fra Svend Brodersen, Gram Slot, i et debatindlæg på klimamonitor.dk.

Frustrationerne har fået Svend Brodersen til at tage tyren ved hornene og imødegå fremtiden ved at iværksætte i alt 34 initiativer på sin ejendom, fortæller direktøren i sit debatindlæg.

Bunden opgave

Baggrunden for initiativerne er, at man ifølge Brodersen mangler præcis afklaring af, hvad der forventes af landbruget, og hvor stor klimaeffekt, forskellige initiativer har, men ét er han dog sikker på:

- Ingen kan være i tvivl om, at en reduktion af landbrugets CO2-udslip er en vigtig og bunden opgave.

Derfor har Brodersen valgt, at man på Gram Slot, som er en af Danmarks største økologiske gårde med 3.500 hektar og 1250 malkekøer, går i gang allerede nu.

Initiativ trodser frustration

- Min erfaring er, at en sådan frustration kan virke lammende og ødelæggende for både mit humør og min virksomhed, og jeg ved at det, der hjælper, er at sætte handling i gang, forklarer han som sine i alt 34 initiativer.

- Vi er på Gram Slot helt klar over, at vi ikke ved, om de initiativer vi nu sætter i gang, er tilstrækkelige – men ikke desto mindre er vores frustration nu afløst af handling og optimisme, pointerer han.

Forskelligartet indsats på flere fronter

I debatindlægget skitserer Svend Brodersen, at man på Gram Slot har delt initiativerne op i tre kategorier. 14 af dem er fokuseret på jorden, ni på teknik og ni yderligere er fokuseret på køer. Desuden er to initiativer, der fokuserer på vidensdeling og formidling, også en del af indsatsen.

De indebærer blandt andet omlægning til skovlandbrug, tilplantning af 45 hektar skov, farvel til majs i markplanen og i stedet goddag til flere flerårige afgrøder som kløvergræs og lucerne, reduktioner af spild i produktionen og i forbruget af vand og energi, samt ingen import af soja og andre produkter, der skal transporteres over lange afstande.

En hel del af initiativerne er allerede sat i værk.

Klimainitiativer på Gram Slot

Jorden - 14 initiativer:

- Omlægning til skovlandbrug. Plantager af frugt- og nøddetræer kommer til at opdele godsets store marker således, at ingen insekter længere har over 36 meter til den nærmeste naturoase. Formålet er kulstofbinding, bedre biodiversitet, større klimarobusthed, mere natur og større dyrkningssikkerhed.

- Plantning af nye skovarealer. 30 hektar er allerede tilplantet med ny skov og næste år plantes yderligere 15 hektar.

- Udfasning af majs i markplanen og indfasning af flere flerårige afgrøder som kløvergræs og lucerne.

- Dyrkning af flere grøntsager med lavt CO2-aftryk og afgrøder, der er plantebaserede produkter til mad til mennesker: 400 hektar kartofler, 40 hektar løg og 10 hektar kål i 2024.

- Mindre jordbearbejdning. Overgang til mere pløjefri dyrkning og fremover kun pløje i halv dybde med nye Ovland-plove. Målet er fra 2025 kun at pløje hvert 3. år og kun i halv dybde.

- Efterafgrøder i næsten 100 procent af vores marker således, at vi samler flygtige næringsstoffer op, øger kulstoflagringen og undgår udvaskning og sparer på gødningen fra 2024.

- Indførsel af præcisionsdyrkning således, at alle ressourcer udnyttes optimalt. Er sat i gang.

- Stop for dyrkning af alle lavbundsjorde. Lavbundsjorde bliver vedvarende græs, som afgræsses om sommeren af kreaturer. Formålet er at forhindre udledning af lattergas og CO2. Er sat i gang.

- Øger udnyttelse af tilført husdyrgødning vha. teknologi. Er sat i gang.

- Kapper dræn, der leder drænvand under enge. Engene renser vandet for næringsstoffer og skaber mere varieret natur. Er sat i gang.

- Dyrker fortsat jorden økologisk.

- Etablering af naturstriber langs vandløb og levnede hegn. Er sat i gang.

- Etablering af små biotoper i kiler og ukurante hjørner af markerne. Er sat i gang.

- Sundt og robust sædskifte, der øger udbytter og kulstofbinding. Er sat i gang.

Klimainitiativer på Gram Slot – fortsat

Teknik - 9 initiativer:

- Reduktion af spild i produktionen af mad og brug af restprodukter som foder. For eksempel sælges madspildskartofler og det resterende affald bruges til foder til kvier og køer, samt investering i bedre maskiner.

- Reduktion af vand- og energiforbrug ved at optimere driften og investere i ny teknologi. Er sat i gang.

- Al gylle sendes til biogasanlæg for at reducere udledningen af metan og CO2. Halvt i mål. Resten i løbet af 2025.

- Stalde ombygges så metanudslip minimeres via hyppige udtræk af gyllen. Er delvist etableret.

- Undersøger muligheden for at omdanne vores biogas til brændstof til vores egne maskiner således, at indkøb af diesel kan reduceres / udfases. Er sat i gang.

- Der igangsættes udskiftning af køretøjer, der kører på naturgas og strøm i stedet for diesel og benzin.

- Ansøgning om tilladelse til etablering af decentrale solcelleanlæg på staldbygninger.

- Arealer udlægges til grønne energianlæg med natur og biodiversitet. Der arbejdes på fem projekter.

- Otte gyllebeholdere overdækkes i 2023 og 5-6 mere i 2024.

Køerne - 9 initiativer:

- Ingen import af soja og andre produkter, der skal transporteres over store afstande. Er en realitet.

- Fodring med egenproduceret foder med maksimalt 15 procent indkøbt, lokalt foder, der maksimalt er transporteret 100 km. Er sat i gang.

- Omlægning af alle malkekøer fra SDM til Jersey. En besparelse på 6 procent CO2 pr. kg produceret mælk. Gennemført om 2 år.

- To græsvogne er indkøbt således, at der kan fodres mere med frisk græs, hvilket reducerer metanudledningen fra den enkelte ko.

- Øge afgræsningen på markerne. Er sat i gang.

- Indførsel af daglig opfølgning på udnyttelse af foder til dyrene og dermed nedsætte foderforbruget. Er sat i gang.

- Bruger tyre i avlen af nye køer, som har gener, der nedsætter mælks udledning af CO2 og metan. Er sat i gang.

- Har indgået aftale med dyrlæge, hvor vi belønner for sundhed i stedet for sygdom. Målet er at reducere sygdom og medicinforbrug til 50 procent af landsgennemsnittet. Er igangsat og godt på vej.

- Sikrer staldsystemer, hvor der opnås lav udskiftning og dødelighed af køerne, så dyrevelfærden øges, antallet af kvier kan reduceres, hvormed der spares CO2 og metan. Er igangsat.

Generelt - 2 initiativer:

- Deltager i udviklings- og forskningsprojekter. Er sat i gang

- Formidling og vidensdeling. Vi laver hver år 400 rundvisninger og holder 200 foredrag.

Kilde: Klimamonitor

Læs også