- Både som landmand her på Midtfyn og som kredsformand for Arla på Fyn er jeg interesseret i at bidrage til, at mængden af plastik, brugt i landbruget, reduceres og genbruges.

Klaus Jørgensen, Højvang ved Gislev glæder sig til, at den nye ordning med indsamling af plast skydes i gang.

- Vi har jo kørt en testperiode, hvor vi har gjort os erfaringer både med hensyn til mængder og håndtering. Nu er vi klar til at rulle det ud i endnu bredere format, siger han og håber, at mange landmænd vil bakke op om ordningen.

12.000 tons plast årligt

Det anslås, at landbruget årligt anvender en plastmængde på cirka 12.000 tons, som primært stammer fra ensilage- og wrapfolier, big bags, plastsække og plastdunke. Dansk Landbrugsplast Indsamlings (DLPI, red.) initiativ skal gavne miljøet, afhjælpe plasthåndtering hos den enkelte landmand, samt skabe en løsning for virksomhederne i forhold til de kommende krav om genanvendelse af emballager.

- Det er helt afgørende, at vi får etableret et system, hvor både landmænd og virksomheder kan løfte deres ansvar for udsortering af plast og emballage – hver for sig, men i en samlet løsning. Derfor har vi samlet i grovvarebranchen gennem Dakofo sammen med CropLife Danmark og Arla Foods etableret DLPI, fremhæver Jakob Helm Larsen, DLG og bestyrelsesformand DLPI.

50 procent skal genanvendes

Indsamlingen af landbrugsplast begynder forventeligt den 1. juni 2025, og er en direkte opfølgning på den politiske aftale om en grøn affaldssektor fra 2020. I aftalen stilles krav til, at landbruget skal udsortere 50 procent af sin plast til genanvendelse i 2025 og 80 procent i 2030.

- Vi begynder med ensilageplastikken. Det er her, vi som kvægbrugere, er fyldere, siger Klaus Jørgensen og fortsætter:

- Det kommer ikke til at gå gnidningsfrit, men det kan lade sig gøre, og det kan blive en vane, siger han og fastslår, at tanken er den værste hindring.

- Vi vil gerne bidrage til en mere klimavenlig og bæredygtig løsning. Nu bliver det sat i system, og vejen videre på bæredygtighedsrejsen er anvist. Så jeg regner bestemt med, at der bliver stor tilslutning blandt os kvæglandmænd.

Fælles brancheløsning

Klaus Jørgensen fremhæver, at det er en gevinst, at en organisation som Dakofo er gået med.

- Havde det være os – den enkelte landmand – der skulle stå for det alene, hvad det været langt sværere.

- Vi skal have det gjort, så omkostningen bliver så lille som mulig. Det kan vi i fællesskab, siger Klaus Jørgensen.

Brancheløsning i to skridt

DLPI lancerer en brancheløsning, der udrulles i to skridt. Første skridt omhandler håndtering og udsortering af landbrugsplast såsom ensilage- og wrapfolier, hvor landmanden har ansvaret for udsorteringen. Det næste skridt omhandler emballager, der via producentansvaret er branchens virksomheders ansvar.

Første skridt: Landbrugsplast

Ensilage- og wrapfolier er omfattet af landbrugets eget ansvar, og omkostningen for udsorteringen tilfalder den enkelte bedrift – det er fastlagt i den politiske aftale.

Forventeligt kan man fra den 1. juni rekvirere afhentning af brugte agro-folier (ensilage- og wrapfolier) direkte på sin ejendom via en ny ordning, som gør det let at bidrage til den grønne omstilling og udsorteringsmålene for genanvendelse af landbrugsplast. Via affalds-operatøren Posibi, kan det enkelte landbrug bestille afhentning, hvorefter Posibi vil sørge for den efterfølgende indsamling. Indsamlingen vil blive udrullet løbende, med forbehold for at tilslutningen i landbruget tillader en effektiv, lønsom og klimavenlig indsamlingsordning.

Andet skridt: Emballager

Senere følger indsamlingsordningen for emballager såsom bigbags, plastdunke og papirsække. Her er det producenter og distributører, der i henhold til »det udvidede producentansvar« har ansvaret for korrekt håndtering og genanvendelse fra 1. oktober 2025.

DLPI vil informere nærmere, når andet skridt af ordningen træder i kraft.

Hvem er DLPI?

DLPI – Dansk LandbrugsPlast Indsamling blev etableret som et samarbejde mellem DAKOFO, CropLife Danmark og Arla. Initiativets formål er at sikre en effektiv og fælles indsats for indsamling og genanvendelse af plast og emballager i landbruget. Med én samlet branche bag en koordineret indsats bliver det lettere og mere økonomisk for landmændene at håndtere sit affald – til gavn for både landbruget og miljøet.

Plast og ansvar

Landbrugsplast (agro-folier)

Eksempler: Ensilage- og wrapfolie

Ansvar: Landmændene

Emballager

Eksempler: Bigbags, plastdunke og papirsække

Ansvar: Producenter og distributører