»Landbruget er en del af løsningen« var titlen på en konference på Landbrugsskolen Sjælland i Høng, hvor den grønne omstilling var i fokus.
KONFERENCE Landbrugsskolen Sjælland i Høng mellem Slagelse og Kalundborg dannede for nylig rammen om konferencen »Landbruget er en del af løsningen«, som bød på flere »grønne« indlæg.
Koncerndirektør i Nykredit, Tonny Thierry Andersen, gjorde det blandt andet klart, at Nykredit gerne vil hjælpe og understøtte dansk landbrug til grøn omstilling og grøn finansiering.
Han fastslog dog også, at landbruget kan gøre mere i hele klimadebatten – blandt andet ved at være bedre til at fortælle det øvrige samfund, at for hver dansk landmand, der stopper, vil CO2-emissionen stige med 12 kilo.
Videre påpegede Tonny Thierry Andersen, at miljø og bæredygtighed ikke er et lokalt, men et globalt fænomen, og at Nykredit gerne vil medvirke til en bæredygtig agenda i dansk regi.
Nykredit som medspiller
Derpå nævnte koncerndirektøren elementer, hvor Nykredit vil være aktiv medspiller i fremtiden, når det gælder grøn omstilling.
- Vi vil kræve, at alle medarbejdere i Nykredits landbrugsafdeling bliver certificeret i, hvad bæredygtighed er. De medarbejdere, der sidder på vores landbrugscentre, skal kunne indgå i en dialog med jer om, hvad der sker inden for de forskellige produktions- og driftsgrene, og vores certificering skal være i orden inden 2022.
Som andet element nævnte Tonny Thierry Andersen, at Nykredit vil forpligte sig til at indgå i en mere konstruktiv dialog med de landmænd, der vil tale jordfordeling.
- Vi vil også være med til at afspejle de tanker, I selv har i industrien. Når for eksempel Danish Crown eller Arla har en politik om, at de kræver certificering på deres produkter, vil det også indgå i vores måde at se på jeres landbrug på, og hjælpe jer med at nå målet.
Proces søsat i DLG
Kristian Hundebøll, koncernchef i DLG, holdt også et indlæg på konferencen, hvor han oplyste, at DLG ikke er klar med en klimastrategi, men koncernen har søsat en proces.
- I vores tilgang til klimadebatten tager vi udgangspunkt i landmand og i bedrift, og vi ser på, hvad vi kan tilbyde landmanden af data for at kunne udregne et klimaregnskab. Samtidig vil vi gerne være med til at hjælpe landmanden, så han kan levere produkter med så lille en klimaudledning som muligt.
Han understregede dog også, at den danske fødevareklynge skal fortælle dem, der mener, at dansk landbrug skal afvikles eller lægges om til natur, at klimaftryk pr. produceret enhed er mindre i Danmark end andre steder i verden.
- Fødevaresektoren er en del af løsningen og ikke en del af problemet. Derfor skal man ikke være bange for at flyve eller producere fødevarer, men man skal komme med løsningsforslag, så transport eller produktion bliver klimaneutralt. Det har vi fokus på i DLG, fortalte Kristian Hundebøll.