Ny madkonkurrence skal få familier til at genfinde kartoflen
Danske Kartofler og Culinary Institute by Vejle Erhverv inviterer til den landsdækkende konkurrence »Sammen om kartoflen«, hvor to-mands-hold skal udvikle hverdagsvenlige kartoffelretter.

I konkurrencen »Sammen om kartoflen« skal deltagerne udvikle eller gentænke kartoffelretter, der kan laves af en almindelig familie. Foto: Danske Kartofler
Ny madkonkurrence vil samle generationer om kartoflen. Bag initiativet står Danske Kartofler og Culinary Institute by Vejle Erhverv. Deltagere danner hold af to og indsender billede og beskrivelse af en kartoffelret, der kan laves i en almindelig familie. Udvalgte hold går videre til finalen i Vejle, hvor retterne bedømmes på smag, nytænkning og udseende af et dommerpanel, lyder det i en pressemeddelelse.
Ifølge formand for Danske Kartofler, Carl Heiselberg, er formålet at udfordre vaner omkring aftensmad og give kartoflen en mere central plads.
- Take-away og hurtigløsninger har længe sat de utallige skønne kartoffelretter i hård konkurrence, når danskerne skal vælge aftensmad. Det synes vi, er rigtig ærgerligt, for kartoflen behøver slet ikke være tidskrævende. Den kan derimod tilberedes på utallige måder, er kalorielet, indeholder masser af næringsstoffer, og så er den klimavenlig. Derfor vil vi gerne inspirere danskerne til oftere at vælge kartofler, forklarer Carl Heiselberg.
Især yngre spiser færre
Målgruppen er bred, men især yngre spiser færre kartofler end ældre. Konkurrencen skal derfor skabe videndeling på tværs af generationer, så klassiske retter både bevares og gentænkes. Ida Haarby Drevald og headchef Per Mandrup er projektets drivkræfter hos Culinary Institute by Vejle Erhverv.
- Vores ambition er at samle familier på tværs af generationer, venner, søskende og andre, der har lyst til at være med, om at genfinde og gentænkt de traditionelle kartoffelretter, siger Ida Haarby Drevald.
Retterne skal være hverdagslige og ikke professionelle. Ifølge Ida Haarby Drevald kan det både være velkendte kartoffelklassikere med et tvist eller helt nye opskrifter. Finalen afholdes tirsdag den 14. oktober 2025 klokken 11.00 til 12.00 på Rådhustorvet i Vejle som en del af byens kartoffelfest. Vinderholdet modtager et gourmetgavekort til en af Vejles toprestauranter med en særlig kartoffelmenu.
Tilmelding sker ved at sende billede og beskrivelse af retten til ida@culinaryinstitute.dk senest onsdag den 1. oktober 2025.