Som en del af projektet »Smag dig frem« rulles nye initiativer ud i kantiner i Svendborg, Slagelse og Kolding, skriver Fødevarestyrelsen – som indleder samarbejdet med kantinerne – i en pressemeddelelse.

I alt ti kantiner deltager i samarbejdet, hvor køkkenpersonale gennem workshops og fællesspisning får redskaber til at servere flere grønne retter.

Retterne skal ikke kun mætte sultne gæster i arbejdstiden, men også inspirere til variation hjemme ved middagsbordet.

Ifølge Fødevarestyrelsen viser undersøgelser, at mange børnefamilier ønsker at spise både sundere og grønnere.

- To ud af tre danske børnefamilier svarer i spørgeundersøgelser, at de gerne vil spise både sundere og grønnere. Så vi ved, at mange familier har smag for de planterige retter, og kantinerne kan være et godt sted at finde den inspiration, de efterspørger, siger enhedschef Kirstine Harvig Mahler fra Fødevarestyrelsen.

Danmarks nye livret

Hun understreger, at styrelsen ser frem til samarbejdet med kantinepersonalet og til at følge, hvilke retter der viser sig at blive mest populære.

Samarbejdet med kommunerne gennemføres i tæt samarbejde med Madkulturen og

Forbrugerrådet Tænk. Også DR er partner i projektet, blandt andet gennem tv-serien Danmarks nye livret, hvor familier konkurrerer om at udvikle nye favoritretter med udgangspunkt i planterige måltider. Nogle af opskrifterne herfra, eksempelvis kyllingegryde med pasta og blomkålsris, finder samtidig vej til kantinerne i de tre kommuner.

Et særligt element i projektet er test af en ny metode til at indsamle data om råvareindkøb i kantinerne. Systemet skal gøre det lettere for køkkenerne at vælge sunde og bæredygtige varer. Målet er, at metoden senere kan udbredes til kantiner i hele landet.

Erfaringerne fra Svendborg, Slagelse og Kolding skal efterfølgende anvendes som grundlag for at inspirere flere kommuner til at indføre grønne retter på kantinemenuen.