- Nu tør vi tro på, at det lykkes

Efter mange måneder med store frustrationer og usikkerhed omkring kommende events på Ausumgaard er det med stor glæde, at der fra i morgen, fredag, og henover weekenden bliver indbudt til julemarked i gårdens historiske bygninger igen.

I 2021 var der stor usikkerhed om årets julemarked lige til det sidste på herregården Ausumgaard  – nord for Holstebro.

Først på grund af nogle nye regler for indendørs events og derefter på grund af corona, selvom arrangørerne af julemarkedet endte med at afholde en corona-venlig udgave med mundbind, håndsprit og god afstand, fortæller arrangørerne.

- I år har planlægningen bestemt heller ikke været uden problemer - og først midt i oktober turde vi for alvor tro på, at det faktisk kunne lykkes i år. Så vi har haft travlt med planlægningen de seneste måneder - og vi glæder os helt vildt til, at det hele skal løbe af stablen, skriver arrangørerne.

10 års jubilæum

For 10 år siden opstod ideen om at holde et julemarked på gården.

- Vi havde afholdt forårsmarked i nogle år - og vi kunne godt lide ideen om at invitere indenfor til jul også. Der er bare en særlig stemning og hygge omkring julen, som passer godt ind i gårdens historiske rammer. Men vi var meget usikre på, om der ville være en interesse for at komme til julemarked på bondegården. Derfor startede vi helt fra bunden for at se, om vi overhovedet kunne trække udstillere og gæster til, skriver arrangørerne.

Det første julemarked i 2012 foregik udelukkende på festloftet, hvor der var plads til 10-12 stande og en lille cafe. Der var kun åbent fredag eftermiddag og lørdag - og arrangørerne var spændte på, om der overhovedet ville komme nogen gæster. 

Der kom dog omkring 1200 besøgende i alt - hvilket gav arrangørerne og udstillerne mod på og lyst til at prøve igen året efter. 

I 2013 blev julemarkedet udvidet til cirka 25 boder, og i 2014 samlede var det fordoblet til 50 udstillere. Og besøgstallet voksede stødt i takt med, at der blev udvidet fra år til år. I 2015 og 2016 var julemarkedet pludselig lige så stort som herregårdens forårsmarkeder.

Jul på landet

Ausumgaard fejrer jubilæet ved at skrue ekstra op for julepynten og julestemningen i år. Temaet er »Jul på landet«.

- Vi har derfor været i gemmerne og finde en masse historiske ting og sager fra landbruget, og så har vi allieret os med vores dygtige og kreative nabo, Brenda, som også er blomsterdekoratør og tidligere i år startede Blomsterfarmen By Brenda. Brenda hjælper os med at pynte op - med materialer fra gården og naturen - på den måde bliver omgivelserne ekstra hyggelige - og med de gamle ting og sager skaber vi den helt rette stemning. Samtidig er det en bæredygtig måde at pynte op - og det er også lidt hyggeligt at se de gamle ting fra gemmerne få nyt liv, melder Ausumgaard.

Fredag er der gratis kaffe på kanden, og den dag plejer at være en rigtig hyggelig dag med mindre travlhed end lørdag og søndag.

- Det er en dag, som både vi, udstillerne og gæsterne sætter pris på, fordi det giver en rolig start, inden travlheden for alvor sætter ind lørdag og søndag. Så kig meget gerne ud forbi fredag d. 9/12 og oplev julemarkedet i et mere roligt tempo, hvor der er tid og plads til at nyde stemningen, møde udstillerne og se nærmere på alle deres fine produkter, oplyser Ausumgaard.

Børneaktiviteter

Ausumgaard skruer også ekstra op for børneaktiviteterne i år i samarbejde med blandt andre Hjerm FDF. Her kan der bages, males mel og valses havre. Og man kan også binde små fugleneg og presse bittesmå halmballer til at tage med hjem. I maskinhuset er der leg i halm, og man kan grave efter »guld« i korn - og der kan også hilses på nogle af gårdens dyr.   

Julemarkedet foregår fra fredag den 9. december til søndag den 11. december klokken 10-16.

Læs også