Webinarer skal få flere planter på tallerknerne

Planteløftet, som er et samarbejde mellem Kost og Ernæringsforbundet, Food Organisation of Denmark, Landbrug & Fødevarer, Madfællesskabet og Planteværket, har til formål at få flere planter på tallerkenerne via en række webinarer, man kan lade sig inspirere af.

Planteløftet 2024 er et initiativ der har til formål at øge mængden af planter på danskernes tallerkner.

Projektet præsenterer en serie af webinarer, hvor frontløbere fra forskellige offentlige køkkener deler deres erfaringer, opskrifter og metoder til at integrere flere planter i måltiderne.

Helt konkret sker det ved, at der sendes live fra 10 udvalgte, offentlige køkkener, og hvor køkkenprofessionelle fra hele landet inviteres til at deltage i det, man har valgt at kalde »planterige webinarer«.

Formålet er at give gratis inspiration og støtte køkkenprofessionelle i hele landet til at inkludere flere økologiske planter i deres menuer.

Inspiration via webinarer

Når der skal flere økologiske planter på tallerkenerne, gælder det ifølge parterne bag projektet om at lytte til dem, der allerede har knækket koden:

- Vi laver mad til de unge under uddannelse hver eneste dag, og hvis vi vil inspirere dem til at lave lækre grønne retter, så skal vi også hele tiden søge og dele inspiration. For os er det vigtigt, at vi hele tiden er i dialog med de unge om forandringerne og vi oplever, at nye grønne tiltag, åbner op for endnu flere, siger Cecilie Flændsdal Specchio, der er kantineleder hos CELF kantiner på Lolland Falster.

Her har man taget skridtet og er sprunget ud i det planterige køkken, og mens den grønne rejse kun lige er begyndt, så laver Cecilie og hendes team på 12 medarbejdere mad til 400 unge hver dag, og de har stor succes med blandt andet et toasthjørne, »magic water« og burgerboller med bælgfrugter.

Tilvænning til »grøn mad«

Ifølge Trine Krebs, som er chef for Planteløftet, serveres der hver dag en million måltider i fælles offentlige køkkener i Danmark, og derfor argumenterer hun for, at netop de offentlige køkkener er »et af vores stærkeste redskaber til at vænne rigtig mange danskere til den skønne smag af grøn og sund mad«.

- Men det kræver, at samfundets køkkenansatte er dygtige til at lave velsmagende og indbydende mad med mange planter, påpeger hun og fortsætter:

- Rigtig mange offentlige køkkener er kommet langt med økologi, grøntsager og bælgfrugter – og derfor sender vi live fra de grønne frontkøkkener, så alle landets professionelle køkkener, kan lære af de bedste, stille spørgsmål og finde inspiration til at sætte mere skub i skønne offentlige måltider med mange planter.

Deler tips og tricks

- Med Planteløftet skaber vi en platform, hvorfra vi deler viden, og køkkenerne hjælper hinanden med deres bedste tips og tricks til grønnere måltider, siger Trine Krebs, som er værtinde på alle 10 webinarer.

Planteløftet er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer og er et samarbejde mellem Kost og Ernæringsforbundet, Food Organisation of Denmark, Landbrug & Fødevarer, Madfællesskabet og Planteværket.

Planteløftets program

Planteløftet sender live 10 gange på følgende datoer

21. marts 2024: Bevægelsesbørnehuset, Aarhus Kommune

17. april 2024: Ernæringsenheden, Herlev og Gentofte Hospital

2. maj 2024: Rådhuskantinen, Hjørring Kommune

16. maj 2024: Børnehuset Mælkevejen, Randers Kommune

11. september 2024: Caféerne Odense Kommune

2. oktober 2024: Bispebjerghjemmet, Københavns Kommune

10. oktober 2024: CELF kantiner, Lolland Falster

23. oktober 2024: Børnehuset Hørgården, Roskilde Kommune

2. februar 2025: Patientkøkkenet, Regionshospitalet Randers

12. marts 2025: Engsøgård Plejehjem, Aarhus Kommune

Kilde: Planteløftet https://www.thefoodproject.dk/projekter/planteloeftet-2024/

Læs også