Holsteinracen er godt på vej i den klimomstilling, som er på dagsordenen. Det slog Dansk Holsteins sjællandske formand, Johnny Nielsen, fast på foreningens årsmøde.
Heller ikke på årsmødet for Dansk Holstein, var der fri for klimadebat – og allerede fra morgenstunden stod DR parat til at interviewe foreningens sjællandske formand, Johnny Nielsen, for at høre hans mening om en rapport fra Danmarks Naturfredningsforening og tænketanken Concito, hvor det bliver bebudet, at hver tiende danske malkeko vil forsvinde med den grønne aftale.
- Men det ved vi jo ikke endnu, sagde Johnny Nielsen om, hvilken indflydelse den grønne trepart vil komme til at få på dansk kvægbrug.
Han er bevist om, at den grønne trepart vil komme til at påvirke alle – også avlsarbejdet, men uanset hvad er formanden fortrøstningsfuld.
- Der er håb – så længe vi spiller ind i den dagsorden. Der skal vi gribe den mulighed. Vi har gode kort på hånden, påpegede formanden foran de fremmødte til årsmødet i Thy Hallen.
En vigtig brik
- Avlsverdenen skal levere al den fremgang, som vi kan på klimadelen. Vi skal spille med, og vi skal være klar over, at nye tiltag hurtigt kan ændre de forudsætninger, vi plejer at regne med, konkluderede Johnny Nielsen.
Han forklarede, at de for holsteinracen har valgt at inddrage indekset for sparet foder i NTM på det højest anbefalede niveau, da det blandt andet spiller godt ind i klimaproblematikken.
- Det gør vi, fordi vi tror på det. Vi er slet ikke i tvivl om, at retningen er den rigtige, og at signalværdien er virkelig vigtig, slog han fast.
Indekset for sparet foder vokser ud af Viking Genetics satsning på CFIT-anlægget. Johnny Nielsen nævnte desuden metanmålinger, som en vigtig brik i arbejdet med at reducere CO2-udledningerne fra kvægbruget, men at der også her fortsat er brug for investering.
Ind i kædedansen
Formanden pegede på, at det har været et begivenhedsrigt år for avlsforeningen.
- Der sker fortsat store ændringer i landskabet omkring os, og Dansk Holstein er en del af samfundet, og det er nødvendigt, at vi er agile og omstillingsparate, sagde Johnny Nielsen og tilføjede:
- Vi er ligesom alle moderne landmænd fuldstændig klar over, at de tendenser, der er i samfundet, de ønsker og krav, der er fra forbrugerne, det sætter en dagsorden, og den kan man måske være med til at påvirke, hvis man bærer sig rigtigt ad.
- Det handler om at kunne sætte sig i andres sted. Man skal ikke lade som om, at den dagsorden ikke findes, for så taber man, det er ud på gulvet og ind i kædedansen, fastslog formanden.