Stigende priser på smør og oksekød – landmænd holder igen med investeringer
Usikkerhed om klima- og miljøkrav gør landbruget forsigtigt trods høj efterspørgsel.

Ifølge Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges, som har udtalt sig til Avisen Danmark, er det især de langsigtede konsekvenser af miljø- og klimareguleringer, der får landmændene til at tøve. Arkivfoto
Efterspørgslen på både smør og oksekød er stigende, og det får priserne til at følge med op. Men selvom højere priser normalt ville føre til øget produktion, holder landmændene igen med investeringer.
Ifølge Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges, som har udtalt sig til Avisen Danmark, er det især de langsigtede konsekvenser af miljø- og klimareguleringer, der får landmændene til at tøve.
- Når man investerer i øget produktion, kigger man 15-20 år frem i tiden. Men i disse år betyder usikkerhed om krav til klima og miljø, at man ikke kan gennemskue, hvad fremtiden bringer. Den usikkerhed smitter også af på bankernes lyst til at låne ud. Investeringer i klima, miljø og dyrevelfærd kan også ske på bekostning af investering i øget produktion, siger Klaus Kaiser til mediet.
Mindre produktion i Europa
I Tyskland falder mælkeproduktionen også, og i Holland betyder miljøreguleringer, at mejerigiganten Royal Frieslandcampina har mistet hver 10. liter mælk fra sine andelshavere på fem år, svarende til over en milliard liter.
Den stigende efterspørgsel gælder også oksekød. Seges vurderer, at prisen på oksekød i 2025 vil ligge cirka 10 procent over niveauet i 2024. Det skyldes både en stor efterspørgsel i Sydeuropa og et fald i produktionen af okse- og kalvekød i EU og Danmark.
- Inflationskrisen er overstået, og forbrugerne har fået lidt flere penge mellem hænderne. Det kan ses på efterspørgslen. Målt på forbruget er der ikke udsigt til, at den globale forbruger lytter efter snakken om at spise mindre oksekød, siger Klaus Kaiser til Avisen Danmark.