Ny ligning til beregning af enterisk metan hos lakterende malkekøer i NorFor
En ny model i NorFor giver forbedret præcision i metanberegning, oplyser Seges Innovation.

Den nye model i NorFor bygger på data fra 124 behandlingsmidler i 41 studier, hvor metan blev målt ved hjælp af respirationskamre eller GreenFeed som på billedet. Arkivfoto: Line Brusgaard
NorFor har udviklet en ny model til at forudsige metanproduktion hos lakterende malkekøer. Modellen giver mælkeproducenter og rådgivere et mere præcist værktøj til at vurdere og reducere metanemissioner på bedriftsniveau. Det slår Seges Innovation fast i en meddelelse på Landbrugsinfo.
Modellen bygger på data fra 124 behandlingsmidler i 41 studier i årene 2013-2024 fra Sverige, Danmark, Norge og lande som Holland, Finland, Frankrig og Tyskland.
Metan blev målt ved hjælp af respirationskamre eller GreenFeed, og dataene omfatter lakterende Holstein, Svensk Rød og Norsk Rød, fodret med ensileret grovfoder indendørs. Den opdaterede NorFor-model inddrager flere foderrelaterede parametre end tidligere modeller og forbedrer præcisionen i metanestimeringen. Sammenlignet med den tidligere NorFor-model fra 2013 estimerer den nye formel generelt lavere metanproduktion, da den afspejler de nyeste forskningsresultater.
Reduktion af metanemissioner
Tørstofindtag er den primære faktor for metanproduktion. Og metanemissioner kan ifølge Seges innovation reduceres ved at:
Øge andelen af stivelse – for eksempel fra majsensilage
Øge andelen af kraftfoder eller fedtsyrer
Forbedre organiske stof fordøjelighed i grovfoder
Seges Innovation peger på, at den nye model i NorFor fanger disse fodringsmæssige effekter og giver landmænd og rådgivere et bedre grundlag for beslutninger om fodring og metanreduktion.
Bæredygtighed og klimavenlig mælkeproduktion
Modellen understøtter ifølge Seges Innovation mere præcise bæredygtighedsvurderinger og hjælper med at reducere metanudledninger i mælkeproduktionen.
Og de slår fast, at det understreger NorFors engagement i præcisionsfodring og klimavenlig landbrugspraksis.