Traineeforløb hjælper den unge på vej
Nordjyllands Landbrugsskole har sat flere tiltag i søen, som skal hjælpe unge mennesker på vej gennem karrieren.

Søren Boelsmand og Malene Hosbond Sørensen står klar til at hjælpe de unge med gode råd, støtte og vejledning gennem karrieren. Foto: Tenna Bang
Med et nyt traineeforløb vil Nordjyllands Landbrugsskole stå klar med individuel hjælp og sparring også efter, den unge er blevet uddannet.
Skolen oplever nemlig, at flere unge kan være lidt i tvivl om, hvilken vej de skal. Nogle ved måske godt, at de en dag gerne vil være selvstændig, en god leder eller en dygtig fodermester, men de har svært ved at se vejen derhen.
Derfor vil Nordjyllands Landbrugsskole gennem et traineeforløb undlade at slippe den unges hånd efter endt uddannelse som for eksempel landmand, men stadig holde fast, hvis eleven ønsker det, og tilbyde hjælp og sparring til deres tanker.
Det gælder med alt fra hjælp til at finde praktikplads, hjælp til uddannelsestur, men også blot nye øjne på de tanker, de unge gør sig.
- Det er et individuelt forløb, som bliver lavet efter elevens ønsker og behov, forklarer Søren Boelsmand, som er udviklingsleder og fagkoordinator på agrarøkonomuddannelsen.
Guide til at sætte retning
Tidligere var det sådan, at når man som ung for eksempel var færdiguddannet landmand, vinkede Nordjyllands Landbrugsskole farvel og havde ikke umiddelbart kontakt med den tidligere elev. Noget man nu kan tilvælge gennem et traineeforløb
- Vi følger eleverne fra faglært og frem, fortæller Søren Boelsmand, som sammen med vejleder Malene Hosbond Sørensen vil være de primære kontaktpersoner for den unge.
De håber også, at man på denne måde kan bibeholde flere unge i erhvervet ved at guide dem til at se de mange muligheder.
Hjælp til at blive i erhvervet
Et af Søren Boelsmands eksempler handler om unge kvinder med stort talent indenfor landbrug, men som går ud af erhvervet, når de får børn, fordi de ikke kan få arbejdstiderne til at passe med et liv som småbørnsfamilie.
- Vi oplever jo en overvægt af mænd på agrarøkonomuddannelsen, og det synes jeg er synd. Vi vil rigtig gerne fastholde kvinderne, fordi der også her er rigtig mange med for eksempel et ledelsestalent. Her skal vi hjælpe med at finde en moderne arbejdsplads, hvor kvinden stadig kan bruge sin faglige interesse og stolthed, samtidig med at hun kan få familielivet til at fungere, forklarer Søren Boelsmand.
Et traineeforløb kan se ud på mange måder og skræddersyes til den enkelte elev.