Af Michael Rottbøll, bæredygtighedschef i Agillix

Når vi taler ESG og bæredygtighed tapper det også ind i maskinparken. I takt med, at vi i Agillix hjælper flere og flere landmænd med deres ESG-rapportering, begynder der at tegne sig et mønster, hvor de kan høste lavthængende frugter – fordi vi her bliver opmærksomme på optimeringspotentialet og mulighederne for at skabe en mere sikker arbejdsplads.

Transportadfærd og sikkerhed

Hvis dine ansatte oplever pressede trafiksituationer, er en klar ESG-udfordring, som vi i Agillix ESG & Bæredygtighed anbefaler, at virksomheden med fordel skal tage hånd om.

Ved at adressere transportadfærd, sikkerhed og hensyn til øvrige trafikanter bidrager virksomheden både til bedre trivsel for medarbejderne og øget sikkerhed for omgivelserne. Dermed styrker du virksomhedens sociale ansvar (S'et i ESG), hvilket kan dokumenteres i ESG-rapporteringen, og samtidig øger virksomhedens troværdighed og legitimitet hos lokalsamfund og interessenter.

Det kan hurtigt blive en dyr omgang

En anden ting er miljø »E«, når maskinparken er i fokus. Marksprøjten, gødningssprederen og ikke mindst gyllevognen er med i billedet her, men de rammer selvfølgelig også ind i økonomien, »G«, på flere måder.

Hvis de tre nævnte maskiner ikke fungerer optimalt, og de ikke er vedligeholdt ordentligt, kan de koste meget på bundlinjen. Vær dertil opmærksom på, at forkert tildelt kemi er rigtig dyrt, da man ikke får den optimale virkning. Derudover er tildeling af gødning også en vigtig faktor for at få de bedste udbytter og ikke slås med lejesæd eller »gule« planter.

Markplanen indgår også som en del af transporten, da det har meget at sige, hvor mange gange og hvor langt du skal køre for at behandle et areal. Det giver god mening, at kapacitet på sprøjten matcher det areal, du skal behandle, så du minimerer det antal gange, der skal køres frem og tilbage til det samme område. Ligeledes er der den gode tommelfingerregel, at hvis afstanden fra gylletanken og til marken overstiger to kilometer, skal der organiseres en lastbil til gylletransport og en buffertank, hvor gyllevognen kan fyldes. Det minimerer både på tid, transportomkostninger og ikke mindst slid og brændstofforbrug.

Nye kontra gamle maskiner

Alderen på de forskellige maskiner har også noget at sige på klimabelastningen. Det er altid godt at beholde og udnytte maskinerne så meget og så længe som muligt, da de har en stor klimapåvirkning for at blive produceret, men samtidigt har de også en stor klimabelastning, hvis de ikke fungerer optimalt.

Forkert tildeling eller placering af såsæd, gødning og kemi, brændstofforbrug samt høstkapacitet og høstkvalitet har indflydelse på klimaaftrykket. Tidspunktet for de forskellige arbejdsopgaver spiller også ind i denne sammenhæng.

En lavthængende frugt i forhold til klimabelastning inden for maskiner og transport er, at du får regnet på din maskinpark og overvejer, om en eller flere opgaver eventuelt skal overgå til maskinstationen, hvor kun »brændstofforbruget« figurerer på din virksomheds klimaberegning. Her ser vi ofte, at det er de nyere maskiner, der bruges. Maskinerne har typisk et lavt brændstofforbrug og er lette at trække i jorden end de gamle og slidte maskiner, og ikke mindst gylletransporten, som vil have indflydelse både på klimaet og bundlinjen.

En anden lavthængende frugt er at få optimeret sine marker og markplan, så de passer til maskinkapaciteten i størrelse, bredde og samle arealer med samme afgrøde i klumper.

Der er nok at tage fat på. I Agillix ESG & Bæredygtighed går vi til opgaven med et mål om, at du aktivt skal kunne bruge din ESG-rapport, så den bliver en naturlig del af din virksomhedsstrategi – også når det gælder din maskinpark.