Gode og sunde kalve bliver til effektive og rentable køer. Derfor er det vigtigt, at man som landmand er opmærksom på hygiejnen hos kalvene. For det kan have stor indflydelse på rentabiliteten på din bedrift, hvis du får sygdomme ind i stalden. Det slår Fjordland fast i en pressemeddelelse

De oplyser, at Fjordlands kvægrådgivere derfor har valgt at tage et nyt våben i brug i kampen mod smitte på besætningerne: En ATP-måler.

Et godt våben mod en usynlig fjende

ATP-måleren registrerer niveauet af bakterier på en overflade ved at måle på ATP, som er den energi, bakterier lever af. Hvis rengøringen ikke er tilstrækkelig, har bakterierne for gode vilkår til at formere sig.

Målingen viser resultatet med det samme, så landmænd og rådgivere sammen kan iværksætte en handlingsplan direkte i stalden.

- Det er en øjenåbner for mange at se, hvor meget snavs og bakterier, der kan være tilbage på overflader, selv efter en almindelig rengøring, siger Camilla Laumann Søndergaard, der er kvægrådgiver hos Fjordland.

Kvægrådgiveren har selv testet ATP-måleren i kalvestalden hjemme på bedriften og blev overrasket over resultatet:

- Jeg oplevede steder, jeg troede var helt rene, men som alligevel bonede ud på måleren. Det viser, hvor vigtigt det er at være opmærksom på rengøringen – også de steder som set med det blotte øje virker rene.

Det er en øjenåbner for mange at se, hvor meget snavs og bakterier, der kan være tilbage på overflader, selv efter en almindelig rengøring

Camilla Laumann Søndergaard, kvægrådgiver, Fjordland

Nogle af de oplagte smittekilder i stalden man ifølge Camilla Laumann Søndergaard kan teste, er blandt andet mælketaxaens tud, suttespande og malkerobotter.

Nogle af de oplagte smittekilder i stalden man ifølge Camilla Laumann Søndergaard kan teste, er blandt andet mælketaxaens tud, suttespande og malkerobotter.

Årsagen er, at der på fladerne kan ligge en biofilm af bakterier, som er usynlig for det blotte øje – og det tydeliggør ATP-måleren.

Måling på kritiske smittekilder

Nogle af de oplagte smittekilder i stalden, man kan teste, er mælketaxaens tud, suttespande, malkerobotter og mange, mange flere steder. Camilla Laumann Søndergaard anbefaler derfor, at landmænd tester netop disse steder for at sikre en god og grundig rengøring.

- Suttespande skal være klinisk rene, før de gives videre til de nye kalve. Hvis ikke biofilmen på overfladerne fjernes, overlever bakterierne, og det kan føre til smitte med for eksempel diarré, som hurtigt vil sprede sig i stalden, siger hun.

For at opnå en bedre hygiejne skal landmænd også overveje, om de anvender den rette type sæbe og desinfektionsmidler, da nogle produkter er mere effektive til at fjerne biofilm end andre.

Et vigtigt redskab i smittebeskyttelsen

ATP-måleren giver rådgivere og landmænd mulighed for at synliggøre smittekilder og følge op på, om rengøringsstrategien virker.

- Tidligere har smittebeskyttelse været en mere diffus størrelse, men nu har vi tal og fakta, vi kan forholde os til. Det betyder, at vi kan arbejde mere effektivt, samtidig med at vi opnår bedre dyresundhed, forklarer kvægrådgiveren.

Strategien er at følge op med løbende målinger for at dokumentere forbedringerne. Hvis en besætning for eksempel har problemer med sygdom, kan man hurtigt identificere de områder, der som udgangspunkt kræver en ekstra indsats.

- I stedet for at gætte os frem til smittekilderne, kan vi nu målrette indsatsen og bryde smittekæder mere effektivt. Det er et virkelig godt redskab i kampen mod smittebeskyttelse i stalden, understreger Camilla Laumann Søndergaard.