Fokus i den grønne omstilling har længe været på, hvilke løsninger der kan reducere CO2-udledningen inden for landets grænser, dog med et snævert fokus på at reducere de såkaldte nationale udledninger. Det har gjort det svært for virksomheder og landmænd at finde incitamenter til at anvende grønne CO2-reducerede importvarer i fødevareværdikæderne.

Det gør Nordic Sugar og Yara op med nu. De tager sammen et stort skridt i den grønne omstilling, hvor et fælles projekt nu resulterer i, at der i 2025 gødskes med den første CO2-reducerede gødning på dansk jord. En milepæl i arbejdet med den grønne omstilling af fødevareproduktionen, oplyser Yara Danmark i en pressemeddelelse.

- Det er en festdag. Vi har længe troet på potentialet i CO2-reduceret gødning, og nu lander det endelig på dansk jord. Det er ikke nemt at reducere CO2-udledningen i landbrugets værdikæder, men vi er lykkedes med at skabe en troværdig model, hvor landbrugsfaglighed, livscyklusanalyser og efterspørgsel går op i en højere enhed, fortæller Søren Fredslund, Business Development Manager i Yara Danmark.

Den CO2-reducerede gødning bliver i første omgang leveret til et pilotprojekt sammen med fire udvalgte landmænd, der skal dyrke roer med gødning, som er produceret med minimalt CO2-aftryk. Det skal skabe et fundament for, at Nordic Sugar kan fremvise en troværdig businesscase for, hvordan de kan levere på kundernes ønske om at købe sukker med reduceret CO2-aftryk.

Gødningen leveres fra en af Yaras fabrikker i Finland, der producerer CO2-reduceret gødning.

Ved at producere gødningen på grøn strøm, kan Yara reducere gødningens produktionsklimaaftryk med op til 90 procent. Det udmønter sig i en reduktion på mellem 10 og 30 procent i den enkelte afgrøde.

Ved at producere gødningen på grøn strøm, kan Yara reducere gødningens produktionsklimaaftryk med op til 90 procent. Det udmønter sig i en reduktion på mellem 10 og 30 procent i den enkelte afgrøde.

Fakta om CO2-reduceret gødning

CO2-reduceret gødning er en betegnelse for mineralgødning, også kaldet handelsgødning, som er produceret på grøn strøm, genanvendelige energikilder eller CO2-fangst og lagring (CCS).

Det reducerer gødningens produktionsklimaaftryk med op til 90 procent og udmønter sig i en CO2-reduktion på mellem 10 og 30 procent i den enkelte afgrøde.

Internationalt projekt

Yara og Nordic Sugar annoncerede deres samarbejde i 2023, hvor arbejdet indtil nu har bestået i at kortlægge muligheder og relevante datapunkter. At projektet nu udmønter sig i de første roer med reduceret fossilt input, er derfor en milepæl i bestræbelserne på at knække koden til at reducere landbrugets forbrugsudledninger.

- Nordic Sugar vil være en aktiv del af udviklingen bæredygtige produkter, derfor vil vi med dette projekt vise vores kunder og omverden, at vi kan levere dansk produceret sukker med et lavere klimaaftryk. Det er svært at skabe incitamenter til at vælge CO2-reducerede løsninger, da de ofte er mere omkostningstunge.

- Derfor kræver det, at vi kender kundernes behov og mulighederne for at imødekomme det behov med løsninger fra de første led af værdikæden. Det har vi fået teoretisk styr på – nu skal vi så bevise det gennem årets avl hos vores fire testlandbrug, fortæller Claus Nørgaard Head of Agricenter hos Nordic Sugar og fortsætter:

- CO2-reduceret gødning, som den fra Yara, er et effektivt klimaværktøj, fordi det er en veldokumenteret reduktion, der også rykker en del procentpoint på roens CO2-regnskab, når vi anvender det.

Forsøg med CO2-reduceret gødning

Fire landmænd er udvalgt til at gødske deres roer med YaraMila Probeta, som er en NPK-gødning specielt sammensat til sukkerroer.

Den indeholder blandt andet natrium, bor og mangan og har i forsøg vist højere sukkerudbytte end en standard gødningsstrategi.

Endvidere anvendes biostimulanten YaraAmplix Optitrac, som skal styrke kvælstofoptaget og reducere stress i sukkerroeplanten.

- Det er en festdag, lyder det fra Søren Fredslund, som siden 2021 har arbejdet på at få leveret CO2-reduceret gødning til danske landmænd.

- Det er en festdag, lyder det fra Søren Fredslund, som siden 2021 har arbejdet på at få leveret CO2-reduceret gødning til danske landmænd.