Robothjælpere i kvægstalden

Virksomheden Farm Montage ved Ribe er importør og forhandler af de hollandske JOZ-maskiner, der har fundet vej til mange danske kvægstalde. Seneste skud på stammen er en ny robot-gylleopsamler, BARN-E, samt en ny forbedret version 2.0 version af robot-foderskubberen, MOOV.

Den nye BARN-E robot-gylleopsamler til kvægstalde fra hollandske JOZ, er en nyhed fra Farm Montage, der præsenteres i år. Modellen findes i denne store model med 183 cm bredde samt en mindre model med 135 cm bredde. Foto: John Ankersen BARN-E åbnes let til den mekaniske del og tanken. Her finder man også det grønne tastatur til venstre på panelet med display, hvor der kan indtastes, aflæses og indstilles. Foto: John Ankersen

Hos Farm Montage ApS ved Ribe har indehaver Jens Frøsig set frem til at kunne præsentere flere nyheder til kvægfolket hér i 2022.

Virksomheden importerer og forhandler landsdækkende hollandske JOZ, der blandt andet tilbyder selvkørende robotter til kvægstalde, der som ”robotassistenter” hjælper til og løser flere opgaver i kvægstalden.

Største nyhed er robotten BARN-E, der er en selvkørende mobil robot-gylleopsamler, der kører rundt og samler gyllen i sin tank, inden den kører tilbage til sin ladestation og læsser af. Robotten er tænke som en alternativ løsning i forhold til et traditionelt skrabeanlæg, som Farm Montage også har på programmet.

- Jeg har et eksemplar kørende hos en kvægbesætning i Varde, hvor den har kørt i to måneder, fortæller Jens Frøsig, der tilføjer, at robotten skulle have være præsenteret som en nyhed i forbindelse med NutriFair-messen i Fredericia, der jo som bekendt siden er blevet udskudt til senere på året grundet corona.

Til gengæld håber Jens Frøsig, at han får mulighed for at præsentere BARN-E i forbindelse med både den senere NutriFair-messe, samt andre begivenheder hér i 2022. Og det flotte nye eksemplar han har fået hjem på værkstedet ved Ribe, ender hverken på lager eller bliver sendt hjem til Holland. Den er allerede solgt og skal nordpå til en kunde ved Mariager.

Forbedret foderskubber

MOOV er den hollandske maskinproducents bud på en foderskubber, der allerede har fundet vej til mange danske kvægstalde landet over.

Den er nu blevet introduceret i en ny version 2.0, der ifølge Jens Frøsig, er forbedret på en række punkter.

- Den har fået en opbygning med flere muligheder, forklarer han.

Forbedringerne handler blandt andet om både kapacitet og elektronik og features.

Også det senest hjemtagne nye eksemplar af den nye MOOV foderskubber version 2.0 er allerede på vej væk fra Farm Montage i Ribe – nemlig til en kunde ved Vojens.

Opkobling til internettet

Fagre nye verden har for længst også gjort sit indtog hos JOZ, hvor alle maskiner kan opkobles fra samme internetforbindelse, så den enkelte landmand altid kan være i direkte forbindelse med JOZ-fagekspertise.

- Jeg har indtryk af, at det er noget bruges, forklarer Jens Frøsig, der tilføjer, at planerne er, at det også skal danne basis for fremtidige opdateringer af maskinerne, hvor der er mange elektroniske features, der allerede er mulige.

- Der er blandt andet mulighed for at få alarmopkald i stil med det, man kender fra malkerobotter, forklarer Jens Frøsig.

Alsidig virksomhed

Farm Montage er en virksomhed, der tilbyder et bredt program indenfor landbruget over hele landet.

Foruden skrabeanlæg og robotskrabere og foderskubbere fra hollandske JOZ, er man også specialist inden for gardiner og gummimåtter til gulve og sengepladser i kvægstalde. Desuden reparerer og monterer man ovenlys i stalde.

Derudover sælger man og laver service på kobørster fra italienske Agricow.

Programmet omfatter også totalløsninger indenfor kvægstalde og staldinventar. Desuden tilbyder man hjælp og udførelse af tilpasninger af stalde ikke bare til kvæg, men også svin og heste.

Læs også