Nyt samarbejde skal styrke kvægrådgivningen i Danmark

Kvægbrugets store spillere vil med et nyt samarbejde løfte kvægrådgivningen til den danske landmand.

- Det, at kompetencer lægges sammen, vil skabe synergi og styrke udviklingen af både rådgivningen, rådgivningsprodukter og af værktøjer til kvæglandmændene, forklarer Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg. Arkivfoto: Erik Hansen

Ko-Viden – det er navnet på et nyt rådgivningssamarbejde, som skal styrke kvægrådgivningen i Danmark og dermed dansk kvægbrug. Parterne, som netop har underskrevet kontrakt om et samarbejde, er KvægXperten, LandboNord, VKST, Velas, Sagro, Syddansk Kvæg, Landbrug & Fødevarer, VikingDanmark og Seges Innovation.

- Den enkelte kvægbruger skal fortsat tage fat i sin sædvanlige rådgiver. Men i kraft af Ko-Viden sikres det, at rådgiveren er helt opdateret på den nyeste viden og værktøjer indenfor sit område. Og han eller hun vil samtidigt have et netværk af specialister at trække på og eventuelt inddrage i rådgivningen, skriver samarbejdspartnerne i en pressemeddelelse.

Samarbejdet indebærer blandt andet, at parterne forpligter sig til at bidrage med både viden, menneskelige ressourcer og økonomi – eksempelvis i forbindelse med udviklingsprojekter og ekspertgrupper.

- Med et tættere og gensidigt forpligtende samarbejde sikrer vi et hurtigere flow af viden og erfaring på tværs af rådgivningen. Det, at kompetencer lægges sammen, vil skabe synergi og styrke udviklingen af både rådgivningen, rådgivningsprodukter og af værktøjer til kvæglandmændene, forklarer Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg.

Formand for faggruppe kvæg i Sagro, Kristian Gade, supplerer:

- For mig at se er det helt nødvendigt i denne tid, hvor vilkårene for kvægbruget er så hastigt under forandring.

Styrket samarbejde

Et af de første konkrete tiltag bliver at nedsætte ekspertgrupper indenfor en række fagområder – eksempelvis kalveområdet.

Rådgivningschef i LandboNord Merete Lehmann Andersen siger:

- Vi ser frem til et styrket samarbejde på tværs af vores kvægrådgivninger, hvor et styrket netværk og sparring på tværs vil være med til at udnytte alle de kompetencer vi har til at styrke landmandens bundlinje og sikre at rådgiverne altid er opdateret med nyeste viden.

Hun bakkes op af formand Nis Hjort i Velas.

- Med et tættere samarbejde opnår vi ikke bare en fagligt styrket rådgivning, men sikrer også en hurtigere og mere effektiv implementering af ny viden og redskaber ude på bedrifterne, forklarer Nis Hjort.

Formanden for rådgivningen i Fjordland, mælkeproducent Lars Kristensen, der er repræsenteret via KvægXperten, siger:

- Det er dejligt, at vore kvægrådgivninger har fundet sammen og nu vil udvikle i flok omkring specialistviden og nye udviklingsprodukter, som kommer os alle til gavn.

Læs også