Specialiseringen inden for rådgivning til kvægbrugere på Bornholm, Fyn, Sjælland og Sydhavsøerne er blevet styrket markant.

Hele fire nye kvægrådgivere er således blevet ansat i rådgivningsvirksomheden VKST i løbet af sommeren. Denne kvartet skal være med til at udvikle den konstant stigende efterspørgsel på specialiseret rådgivning inden for kvæg.

- I dagens landbrug med voksende bedrifter, større sammensætninger af medarbejdere og stigende antal husdyr og et øget fokus på klima er det ikke længere nok at køre på rutinen. Der skal mere til, og det skal vi støtte landmændene i, forklarer vicedirektør i VKST, Marlene Sparre Ibsen.

- Derfor, tilføjer hun, har vi i mange år på tværs af al vores rådgivning haft et stort og øget fokus på at specialisere vores rådgivning. Vores dygtige kvægrådgivere er nogle af de bedste i landet, og nu bliver mandskabet firedoblet, så vi virkelig kan styrke de enkelte fagområder.

Specifikke fagområder

Marlene Sparre Ibsen oplyser i den forbindelse, at de fire nye kvægrådgivere hos VKST hver især er specialiseret inden for specifikke fagområder af kvægbruget. De fire nye kvægrådgivere i VKST har blandt andet speciale inden for malkning, management, foder, klima, lean, kalve, Arla klimatjek, sundhed og robotter.

Sammen med kvægrådgiverne Lone Andersen og Jesper Hagelund, der har været ansat i VKST i mange år, kan de nu alle være med til at rådgive den samme landmand i stedet for, at der kun er tilknyttet én rådgiver til landmanden.

- Ved at have denne form for rådgivning kan vi organisere kvægrådgivningen ud fra specialisering, så kvægrådgiverne ikke mindst kan spille hinanden gode, men så vi kan levere den bedste rådgivning til kunderne, siger Marlene Sparre Ibsen.

- Det er den bedste løsning for alle – især for landmanden, der kun vinder på det i forhold til at få den bedste og mest specialiserede rådgivning.

Marlene Sparre Ibsen

Kulturændring

Kvægbrugeren kan dermed opleve, at der kommer én rådgiver og hjælper med foderoptimeringen og en anden rådgiver, der skal hjælpe med klimaoptimering eller kalverådgivning.

- På den måde er han sikret, at det er en specialist med det rette fokus og den nyeste viden i emnet, forklarer Marlene Sparre Ibsen.

Hun er klar over, at det for mange kvægbrugere kan være svært at forholde sig til flere forskellige rådgivere, og at der skal en form for kulturændring til at vænne sig til det.

- Det er den bedste løsning for alle – især for landmanden, der kun vinder på det i forhold til at få den bedste og mest specialiserede rådgivning, afslutter vicedirektøren.

De fire nye kvægrådgivere

  • Anders Piil
    Specialer: Foderrådgivning, fodringssystemer, fodervogne, grovfoderrådgivning, udtagning af foderprøver, Arla Klimatjek, Arla Gården og implementering af viden på staldgangen.
     
  • Lin Røpke
    Specialer: Lean, systemer til styring af produktionen, kalverådgivning, sundhedsrådgivning og robotrådgivning.
     
  • Marjolein Tersteeg
    Specialer: Rutiner omkring malkning, implementering af managementmæssige tiltag i kvægstalde og erfagrupper.
     
  • Kathrine Gaarde Jakobsen
    Specialer: Foderrådgivning, licitation af mineraler og foder, klima og bæredygtighed.
Kvæg