Så blev det september igen, og det varer ikke længe, inden det igen bliver tid til at høste majs.

I de helt sydlige lokaliteter er flere allerede i gang. Sommeren i året har været præget af store variationer rent vejrmæssigt, og det ses også i majsmarkerne.

- I de områder der har fået vand, står majsen fantastisk, mens der i områder med let jord kombineret med mangel på nedbør omkring blomstring og hen over sommeren, står planter, der ikke rigtig har højden med sig, siger Louise Foged Kornfelt, afdelingschef i KvægrådgivningDanmark, Velas.

- Vi må dog, uanset hvad, forvente en forholdsvis tidlig høst i år, og da udviklingen er så forskellig geografisk, er det bare med at komme ud og inspicere i egne marker.

Gå en tur i marken for at tjekke udviklingen

Louise Foged Kornfelt minder om, at det er vigtigt at huske de gode råd omkring et tørstofindhold på 32-35 procent, da det er her, man opnår det bedste forhold mellem fordøjelighed og udbytte. Bliver tørstofindholdet for lavt, risikerer man saftafløb og alkoholgæring, og bliver tørstofindholdet for højt, øges risikoen for varmedannelse i stakken.

Man kan følge med i majsudviklingen på flere forskellige måder. Cropmanager.dk er, ifølge afdelingscehfen, et ganske fint online værktøj, der tager højde for lokalitet og majssort med videre. Endvidere er der mulighed for at sende hele planter til analyse, og den vej får man hurtigt et retvisende svar.

- Selv med de hjælpemidler, så er det stadig vigtigt at gå ud i marken og vurdere på planter og kolber samt klemme nogle kerner.

Som tommelfingerregel er tørstofindholdet mellem 23-34 procent, når man med møje og besvær kan klemme en smule væske ud. Indtil majsplanten rammer et tørstofindhold på cirka 31-32 procent, stiger tørstofprocenten med cirka to procent pr. uge. Det kan dog både gå meget hurtigere og langsommere alt efter vejrudsigten.

Husk at tage stilling til stubhøjden

- Et andet punkt, man skal have taget stilling til, er stubhøjden. Som udgangspunkt anbefales en stubhøjde på 20-30 procent, men der kan være forskellige forhold, der gør, at man skal bevæge sig den ene og den anden vej, lyder det fra Louise Foged Kornfelt.

- Jo højere stubhøjde desto mere letfordøjelig ensilage får man. Men omvendt går man også på kompromis med udbyttet. Hvis man har avlet letfordøjeligt græs, og majsplanterne på marken ikke er så høje som ønsket, så skal man gå mod en lavere stubhøjde.

- En sidste opfordring er at undersøge om kernerne er tilstrækkelig knust ved brug af vaskebaljemetoden allerede, når første læs køres i silo.

Kvæg