PFAS-fund lukker Svennings besætning

Nu efterlyser naturplejeren, at nogen tager ansvar.

- Jeg føler mig fanget i en musefælde og fuldstændig uden skyld i det her. Tværtimod har jeg gjort min borgerpligt og gennem mange år hjulpet med at holde de her naturarealer, siger Svenning Christensen. Svenning Christensen fik at vide af Fødevarestyrelsen, at det var første gang, de lukkede en besætning på baggrund af henvendelse om PFAS-fund fra en kommune.

Det ser idyllisk ud, når Svenning Christensens Simmentalere går og græsser på arealet tæt ved Rubjerg Knude Fyr. Her har de gået i mange år og afgræsset.

Men med en besked fra Hjørring Kommune og senere Fødevarestyrelsen er idyllen imidlertid forduftet for Svenning Christensen. For da kommunen spurgte, om det var i orden med kødkvægsholderen at tage prøver for PFAS på afgræsningsarealet, fik det store konsekvenser.

Simmentalerne går på et areal på cirka 30 hektar, hvoraf de fem er kommunens, mens Svenning Christensen ejer resten. PFAS-prøverne blev taget på kommunens eget areal, hvor de nogle steder viste resultater under grænseværdierne, men et enkelt sted også viste sig at være tre gange så højt som tilladt.

Ud over de 30 hektar ved Rubjerg Knude Fyr, udfører Svenning Christensens 80 dyr også afgræsning på yderligere 35 hektar. Her er der ikke blevet testet for PFAS, men det ændrede ikke på, at vendelboen kort efter kommunens besked fik en opringning fra Fødevarestyrelsen, der har uoverskuelige konsekvenser for hans besætning.

- De sagde, at de desværre var nødt til at lukke min besætning. De fortalte mig også, at det var første gang, at de havde fået sådan en henvendelse fra en kommune, fortæller den frustrerede nordjyde, som fortsat har sine dyr til at gå på arealet - for de må stadig gerne afgræsse, men bare ikke blive sendt til slagteriet eller solgt på anden vis.

Dyre og besværlige blodprøver

Egentlig lukkede Fødevarestyrelsen også for slagtning af de otte dyr fra besætningen, der gik hjemme på Svenning Christensens ejendom og ikke havde været på græs. Med rene blodprøver kunne dyrene dog få lov til at komme afsted til slagteriet hos Himmerlandskød, hvorfra de bliver solgt under brandet Nordjysk Naturkød. Disse blodprøver har to af dyrene nu fået – uden spor af PFAS – mens de andre venter på at få taget deres prøver i løbet af de kommende uger.

- Det er jo fint nok, at det kan lade sig gøre med dyrene, jeg har gående hjemme, men det bliver en kæmpe omkostning, hvis jeg skal have taget en blodprøve, hver gang jeg skal have sendt en kvie eller en tyr til slagtning. Ikke kun i forhold til prisen på blodprøver, men også i forhold til besværet og ikke mindst ventetiden på prøveresultaterne. For de to, jeg har fået prøver fra, betød det, at de kom en måned senere afsted til slagteriet end planlagt – på den tid risikere man jo også, at overskrider vægtkravene, fortæller Svenning Christensen.

- Og det er jo ikke fordi, der ikke er besvær nok i forvejen ved at have kødkvæg og lave afgræsning i forhold til registrering og så videre, tilføjer han.

Mangler ansvar og handlingsplaner

Mens han undrer sig over, at kommunen overhovedet i første omgang fandt anledning til at tage prøverne, efterspørger Svenning Christensen også, at nogen tager ansvar for situationen.

- Der mangler, at nogen tager ansvar og får lavet handlingsplaner for de her arealer. Jeg føler mig fanget i en musefælde og fuldstændig uden skyld i det her. Tværtimod har jeg gjort min borgerpligt og gennem mange år hjulpet med at holde de her naturarealer, siger naturplejeren.

- Kommunerne har i forvejen ikke let ved at finde dyr til at pleje deres arealer, og sådan noget som det her, gør det bestemt ikke lettere for dem. Det betyder i hvert fald, at jeg kraftigt skal overveje situation og skære voldsomt i min besætning, hvis der ikke bliver fundet en løsning, konstaterer han.

- Jeg føler mig meget hjælpeløs i det her spil, for selvom kommunen godt nok spurgte, om det var i orden med mig, at de tog prøven, kunne jeg jo ikke rigtig gøre andet end at gå med til det, når det nu var på deres eget areal. Men derfor synes jeg heller ikke, at det er fair, at det er mig, der ender med at stå med hele problemet, fastslår Svenning Christensen, der har holdt kødkvæg siden 1980.

- Det er trist at tænke på, at det måske får en ende på grund af noget, man selv er helt uden skyld i, siger vendelboen, der ud over simmentalerne ernærer sig ved grøntsagsproduktion.

- De sagde, at de desværre var nødt til at lukke min besætning. De fortalte mig også, at det var første gang, at de havde fået sådan en henvendelse fra en kommune.

Svenning Christensen, naturplejer

Læs også