Dansk Holstein kunne for nylig åbne dørene til en rekordstor tilslutning til årsmødet, der blev afholdt i Biocirc Arena i Viborg – med efterfølgende tre besætningsbesøg på Viborg-egnen.

Formanden for Dansk Holstein, vestsjællandske Johnny Nielsen, kunne således aflægge beretning for mere end 520 deltagere.

Da han sidste år aflagde sin første beretning som formand for avlsforeningen, var der røre i andedammen på grund af det betændte samarbejde med VikingDanmark.

- Vi skal tage udgangspunkt i, hvor vi er, se tilbage på, hvor vi var og se, hvor er vi på vej hen. Når det er sagt, så bruger vi ikke energi på, hvad der skulle være gjort anderledes i fortiden. Vi bruger kræfterne på at gøre tingene rigtigt nu og fremefter, fastslog Johnny Nielsen.

Ny samarbejdsaftale

Den sjællandske formand indrømmede, at der er meget arbejde bag kulisserne siden sidste årsmøde, og at samfundet rundt om holsteinkoen i Danmark siden sidste årsmøde har været genstand for en del overvejelser blandt alle aktører.

- Som avlsforeningen betragter vi naturligvis os selv som helt centrale i dette setup, og jeg vil sige, at vi sammen med de øvrige midtbanespillere har fået synkroniseret tandhjulene og fundet den rigtige gearing således, at alle nu kan komme til at yde det bedste for hinanden og for avlen, fortalte Johnny Nielsen.

Helt konkret er der lavet en ny samarbejdsaftale mellem VikingDanmark og Dansk Holstein.

- En aftale, der sikrer dele af økonomien til vores aktiviteter og rummer pladsen til diversitet, plads til alle typer af Holsteinbrugere i en selvstændig avlsforening, sagde formanden, som takkede formandskabet i VikingDanmark for viljen til at finde en løsning.

Ikke færdige med at rykke

Formanden indrømmede, at det har været en stor opgave, men at alle har lært noget – og ikke mindst har alle rykket noget.

- Og jeg kan sige, at i Dansk Holstein er vi ikke færdige med at rykke. Der er stadig ting og former, der skal passes til. Det vil vi tage fat på snarest, understregede Johnny Nielsen.

- Hvis I tager noget med jer fra det her møde, skal det gerne være: Nu arbejder de sammen, nu er der tillid, der er fodslag, alle er klar til at optimere og levere, det bliver godt, det kan faktisk godt gå hen og blive vildt godt, konstaterede formanden.

Johnny Nielsen kom desuden ind på, at det har været et år, der har budt på forandring i andre sammenhænge – for tingene så generelt anderledes ud for et år siden.

- Vi havde en voldsom høj mælkepris, vi fik så også nogle voldsomme høje omkostninger, men frem til i dag er mælkeprisen faldende lidt hurtigere end fremstillingsprisen – og rentestigningerne er til at få øje på, understregede Johnny Nielsen.

Konstant stigning i livstidsydelse

Ifølge formanden er der ingen tvivl om, at holsteinracen er et godt sted og bevæger sig i den rigtige retning blandt andet med hensyn til restbeløb. Her ligger holsteinracen pænt forrest, og der har over årene været en konstant stigning i livstidsydelse pr. levedag, slog han fast.

Faktisk er det første gang, at holstein har mere end 1.000 køer – mere præcist 1.100 – som har rundet 100.000 kg EKM i livsydelse på et kontrolår.

- Vi ved det alle sammen, højere livsydelse, lavere udskiftning, færre stykker opdræt, det er noget, der tæller i klimaregnskabet, slog Johnny Nielsen fast og fortalte, at de seneste seks år har holstein hentet 150 dage fra 1. kælvning til udsætning samtidig med, at ydelsen er steget med 55 kg værdistof pr. år.

Alt sammen noget, han tilskriver et resultat af godt avlsarbejde og det gode besætningsmanegement, der praktiseres mange steder i dag.

Kvæg