Ærøske jerseykøer med højeste dækningsbidrag

De 150 køer hos Thomas og Max Hansen på Søndermarksgården i Leby leverede i 2019 et dækningsbidrag på 17.986 kroner pr. årsko.

Kvægrådgivning Danmark, som er den fælles kvægrådgivning mellem VKST, Velas og Bornholms Landbrug & Fødevarer, havde forleden inviteret til Kvægnøgle Webinar.  

Her fik de omkring 60 deltagende landmænd bag skærmene landet over præsenteret blandt andet dækningsbidragene pr. årsko for 2019, og traditionen tro udnævnte Kvægrådgivningen Danmark de tre KvægNøgle-besætninger med landets højeste dækningsbidrag i kategorierne jersey, stor race og økologisk.

Indenfor samtlige jerseybesætninger i Kvægrådgivning Danmarks store område blev det højeste dækningsbidrag opnået i Leby på Ærø på Søndermarksgården ved Max Hansen og sønnen Thomas. Her har de 150 køer i dybstrøelsesstalden sidste år opnået et dækningsbidrag på 17.986 kroner pr. årsko.  

Høj andel grovfoder

Selvom den ærøske besætning har ligget med helt fremme, så er det første gang, at den topper denne fornemme statistik.

Beskedent lyder det fra far og søn, når de skal forklare det gode produktionsøkonomiske resultat, at de er omhyggelige med, at køerne altid har foder, og at de altid forsøger at passe køerne bedst muligt.

- Vi fodrer to gange, men sørger altid for, at der er foder 24 timer i døgnet, siger Max Hansen, mens Thomas tager en af de hyppige ture med Valtra’en med skraberen på foderbordet foran køerne.

At køerne er bevidste om, at der er rigeligt med grovfoder, viser deres manglende reaktion på traktoren med al tydelighed. De bliver blot liggende i dybstrøelsen bag foderbordet.

Andelen af grovfoder i den totale foderration er helt oppe på 70 procent, da der på Ærø ikke er attraktive biprodukter til rådighed.

Fuldfoderblandingen består derfor af græs og majs fra Søndergårdens egne 240 hektar, sammen med rapskager, sojaskrå, beskyttet fedt og mineraler

Der er heller ikke mulighed for få leveret gmo-frit foder på Ærø. Derfor kan Thomas og Max Hansen ikke hente de 7,5 øre ekstra eller i alt 30.005 kroner på bundlinjen, hvis de have kunnet levere mælk uden brug af gmo-foder.

Køerne producerer 11.300 kg mælk til mejeri, og den aktuelle ydelse i værdistof er på 911 kg.

- Og generelt holder køerne længere hos os, givet vis på grund af dybstrøelsen, siger Max Hansen, som i 37 år har drevet Søndergården, der i dag er øens vestlige malkekvægsbesætning. 

Robotter og elev på vej

Det er Max Hansen, som primært tager sig af malkningen i den syv år gamle 2x8 malkestald. I forbindelse med sønnen Thomas på 33 fra nytår har fået halvpart i bedriften er der planer om at installere malkerobotter i stalden.

Arla har dagligt en tankvogn med færgen til Ærø, der på skift hver anden dag henter mælken hos øens i alt otte mælkeproducenter.

Foruden far og søn er der hjælp fra en skoledreng. Den 1. juli er for første gang ansat en elev på bedriften på Søndergården.

På markområdet sker ensileringen i samarbejde med en kollega i Skovby, og til snitning, gylle- og gødningskørsel samt halmpresning lejes maskinstationer på øen.   

19.610 kroner i stor øko-bedrift

Ved det digitale KvægNøgle-møde blev vinderne i de øvrige racer som nævnt også kåret.

Hos stor race vandt Lisbeth Klinge fra Djursland med et dækningsbidrag på 19.830 kroner pr. årsko, mens den økologiske kategori blev vundet af Søren Madsen, Salsbjerggård ved Lundby, med et dækningsbidrag på 19.610 kroner.

Den sydsjællandske bedrift har 650 økologiske jerseykøer.

Læs også

Nyt koncept: Kvier kan blive til rødt oksekød
Thise Mejeri låner en million kroner af forbrugerne
»Stevnskalven« på vej: Nyt tiltag skal vende tab til en god forretning
Potentiale i mælk fra gamle kvægracer
Seks slæt – bedst økonomi for økologer
Arla-landmænd blandt verdens mest klimaeffektive